Občan napsal ministrovi udání na Ivana Langera. Ten to předal Válkové

25.07.2014 7:38

Bývalý chartista Jiří Středa napsal ministrovi zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) dopis, v němž jej žádá o prověření údajných úzkých vazeb olomouckých policistů a státních zástupců s místními politiky, mimo jiné i s exministrem vnitra Ivanem Langerem (ODS) nebo s bývalým hejtmanem Martinem Tesaříkem (ČSSD). Informují o tom páteční Lidové noviny v článku na první straně.

Občan napsal ministrovi udání na Ivana Langera. Ten to předal Válkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Proč si bývalý chartista vybral zrovna ministra zemědělství? „Věřím, že je nezkažený a že na rozdíl od bývalého premiéra Mirka Topolánka, kterého jsem tehdy rovněž kontaktoval, dotáhne můj případ do konce,“ řekl listu autor dopisu Středa.

V něm píše o čtyřech kauzách, které podle něj olomoučtí státní zástupci záměrně shodili ze stolu, protože se týkaly tamních politiků. Středa upozornil například na 18 let starý případ, kdy České dráhy měly zaplatit za studii o možnostech privatizace některých služeb 66 milionů korun. Studie ovšem měla být jen kopií již existujícího materiálu pocházejícího přímo z ČD. „Vypracovala ji firma, za kterou podle Středových zdrojů stojí právě lidé z olomoucké ODS, včetně Ivana Langera,“ napsal list.

Jurečka pochopitelně Středovi pomoci nemohl, a proto se obrátil dopisem na ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO), aby jeho případ prověřila.

Kauze se v krátkém komentáři, otištěném rovněž na titulní straně listu, věnuje i komentátor Martin Zvěřina. Připouští sice, že poměry v Olomouci jsou podle mnoha indicií na míle vzdáleny tomu, co by bylo možné považovat za normální a proto považuje za správné snahy o rozbití struktur spojujících vyšetřovatele s politikou. Varuje ale před tím, aby bylo postupováno podobně, jako v minulosti činila bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová, která chtěla dostat do „tepláků“ primátory ODS. „Dopadlo to tak, že reputace našich represivních orgánů ještě více poklesla,“ upozornil Zvěřina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…