Občane, běž se podívat: Poslanci možná budou v práci na Silvestra

18.12.2012 8:56

Občanům Česka se možná na Silvestra naskytne unikátní podívaná. Ze sněmovní galerie, kam mají volný přístup, uvidí své zákonodárce v plné práci a to i navzdory tomu, že řada jiných lidí si bude užívat vánoční dovolenou. Poslanci totiž chtějí udělat definitivní jasno v daních na příští rok. Již tak je alarmující, že se podnikatelé dozví teprve 31. 12., jakou DPH budou odvádět od prvního ledna. Bez práce nezůstanou ani senátoři.

Občane, běž se podívat: Poslanci možná budou v práci na Silvestra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

„Už jsme v poslaneckém klubu ODS hovořili o tom, že jsme připraveni sejít se ve sněmovně i na Silvestra, aby zákon prošel," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ poslanec David Šeich. Státní rozpočet na rok 2013 totiž počítá s příjmy, které se z vyšších daní vyberou. O klíčovém zákonu rozhodne zejména prezident Václav Klaus.

Máme se rádi

Sněmovna začne zákon projednávat nyní a dolní komorou parlamentu po senátním vetu pravděpodobně projde. Pokud by prezident následně využil plné patnáctidenní lhůty na posouzení zákona před případným vetem, tak by od prvního ledna zákon o DPH rozhodně platit nezačal. Je však možné, že Klaus využije veto rychleji, pokud ho využije.

Pravděpodobný příští předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda k tomu poznamenává, že skutečně může dojít i na schůzi konanou přímo na Silvestra, ale zdá se, že mu to nevadí. „My se máme tady ve sněmovně rádi, takže počítáme s tím, že budeme schůzovat i na Silvestra," míní Benda (ODS).

Prezident Klaus už dal najevo, že mu nelíbí pozice, do které ho vehnali poslanci schvalováním tak zásadního zákona na poslední chvíli. Jako ekonom na jedné straně cítí, že by zkomplikoval rozpočtovou situaci, pokud by využil plnou patnáctidenní lhůtu, ale na straně druhé je přesvědčen, že další zvyšování daní naší zemi nepomůže.

Bez práce nezůstanou ani senátoři

Bez práce mezi svátky nezůstanou ani členové horní parlamentní komory. Senátoři se totiž budou muset vypořádat se zákonem upravujícím platy soudců a státních zástupců. Na první pokus tento zákon schválen nebyl. Na vině byly poslanecké náhrady, řada poslanců totiž chtěla prosadit zrušení jejich zdanění, proti čemuž se ale razantně postavil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Poslanecké náhrady představují příjem jako každý jiný, takže musí být zdaněny, řekl ve sněmovně před časem Kalousek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…