Obchody a benzín v klidu. Ale... Chorvatské hospody pálí naplno

19.06.2023 9:14

CENY V CHORVATSKU Obchody s potravinami v podobné cenové hladině jako v Česku, benzín jen nepatrně dražší. Potud by poslední „hlášení“ z Chorvatska nechalo návštěvníka v klidu. Chorvatské restaurace však mohou být jiný případ. V turisticky atraktivních oblastech „pálí“ ceny naplno. Lze tedy najít kuře s omáčkou za v přepočtu 370 Kč či biftek za 700 Kč. ,,Hospody" tedy nemusí být levné.

Obchody a benzín v klidu. Ale... Chorvatské hospody pálí naplno
Foto: Tomáš Měšťan
Popisek: Záběry z červnového Chorvatska

Výše zmíněný server Portál řidiče na svých stránkám upozorňuje, že ceny, které jsou tam uvedeny, vycházejí z vlastní zkušenosti jeho redaktorů, tedy přímo z nákupů v Chorvatsku.

K porovnání cen základních potravin nakoupených v supermarketu si zvolili známý a v Chorvatsku velmi rozšířený řetězec Tommy, což je chorvatská maloobchodní společnost se sídlem ve Splitu. Specializuje se na prodej smíšeného zboží, převážně pak potravin a nápojů.

Pokud bychom jej měli přirovnat k některému z našich řetězců, tak třeba k Penny.

Při nákupu základních potravin nákupčí zaregistrovali ceny, ze kterých je patrno, že se téměř neliší od těch našich (pro jednoduchost jsme použili kurz 1 EUR = 24 Kč).

Polotučné mléko koupíte za zhruba 35 korun, neperlivou vodu 1,5 l asi za 16 a třeba Plzeň za něco málo přes 33 korun, což je i u nás běžná cena, pokud nejsou produkty v akci.

Chléb toastový světlý nakoupíte za 38 Kč, vejce velikosti L 10 ks za 78 Kč, kilo brambor zase za zhruba 36 Kč a třeba banány za 35 Kč/ kg.

Motoristy bude jistě zajímat aktuální cenová úroveň benzínu a nafty. Vězte ale, že ani tady se zatím není čeho bát, i když i zde platí, že s nastupující turistickou sezonou budou ceny PHM růst.

„Abychom měli co nejlepší informace, postupujeme jednoduše – fotíme si totemy na čerpacích stanicích a ceny průměrujeme, ale čerpáme i z dostupných dat na internetu. Průměrná cena benzínu byla 1,54 € za litr (36,55 Kč), nafta vychází na 1,48 € (35,13 Kč) za litr,“ objasňuje Portál řidiče svoji metodiku tvorby průměrných cen za PHM.

Pokud ceny porovnáme s aktuálním průměrem v České republice, který jsme našli na stránkách www.mbenzin.cz, dojdeme k tomu, že nafta je v Chorvatsku zhruba o 3 koruny na litr dražší, naopak benzín o necelou korunu levnější.

Trochu jiná je situace, co se týče restaurací. Platí tady ale ta samá logika, jako všude jinde – ceny v nich se odvíjejí podle jejich polohy, prostředí, které nabízejí, či úrovně obsluhy a nabízeného sortimentu.

Přesto lze říci, že v porovnání s českými v těch chorvatských zaplatíte více.Podle serveru UbytováníChorvatsko.cz, který se cenami pro rok 2023 zabýval, se ceny v restauracích odvíjí od lokality a typu restaurace.

Logicky se tak levněji najíte v malé pizzerii mimo hlavní přímořské letovisko, než v restauraci přímo na tamní riviéře.

Psali jsme ZDE.

„Většinou platí, že lze v každém letovisku najít restaurace, kde budou ceny podobné těm v Čechách a cena za základní večeři/oběd pro dva bez nápojů nepřesáhne 400 Kč,“ píše zmíněný server a uvádí příklady cen některých pokrmů.

Ceny základních těstovin, rizot, hamburgerů a pizzy se podle serveru pohybují od 140 Kč, čevapčići (masové tyčinky) jsou na tom podobně.

„Nejdražší jídla jsou ryby a mořské plody. Ceny některých jídel (ryby, langusty, jehněčího na rožni atd.) jsou v jídelním lístku uváděny za kilogram, pro orientační cenu je vhodné se zeptat obsluhy.“

To potvrzuje i restaurace Stari ribar ve městě Vela Luka, kde třeba hovězí biftek podle přiloženého jídelního lístku pořídíte za necelých 700 korun, kuře s houbovou omáčkou a domácí smažené brambory za 370 a třeba jehněčí za 540 korun.

Velmi diskutovaným tématem se v poslední době stává možnost placení kunami.

Vězte tedy, že euro a kuna byly jako platební prostředek povoleny po dobu dvou týdnů od zavedení eura, tedy zhruba do poloviny ledna 2023. Kuny lze ale do 31. prosince 2023 vyměňovat bezplatně, a to nejvýše 100 bankovek a 100 mincí uvedené měny při jedné transakci.

Pro ty, kteří nemají v souvislosti s chorvatským přechodem na euro jasno, zda budou ještě letos moci využít kuny, které jim zbyly z minulé dovolené, je to tedy alespoň částečně příznivá zpráva.

Kuny, které vám doma zbyly lze vyměnit prakticky bez omezení v každé komerční bance a to bez jakéhokoli poplatku. Ještě pozitivnější jsou ale zkušenosti turistů, kteří s kunami uspěli i při platbách u některých chorvatských obchodníků. Samozřejmě nejde o supermarkety či restaurace, ale na trzích a u drobných prodejců lze takto někde ještě zaplatit. Obchodník kuny přijme v kurzu, na kterém neprodělá a do banky je poté odnese sám.

Pokud si tedy dovolenou nechcete kazit návštěvou banky, máte někde i tuto možnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…