Oblast regionální politiky a fondů znám. Pracuji v tom 15 let, řekla Jourová

21.07.2014 19:55

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová v ČT24 komentovala svou nominaci do Evropské komise. Mohla by dostat na starost resort regionálního rozvoje. Má v této oblasti 15letou praxi. V čele ministerstva by ji mohla nahradit náměstkyně Klára Dostálová.

Oblast regionální politiky a fondů znám. Pracuji v tom 15 let, řekla Jourová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně a poslankyně Věra Jourová

Jourová považuje regionální rozvoj za silný resort. „Myslím si, že regionální rozvoj je silná politika. Je to politika, do které je investováno zhruba 30 procent rozpočtu,“ řekla v Událostech.

Podle Jourové by si mohlo Česko o tento resort klidně říct. Nevidí problém v tom, že ČR nepatří mezi vzorné členy. „Šance tady je, abychom to portfolio dostali. Myslím si, že je čas ještě vyjednávat a že ta šance je vysoká,“ předpokládá současná ministryně pro místní rozvoj.

Mohlo se najít víc osobností i mimo politickou scénu

„Vyjednávání se protahovalo a nějak se nejevil kandidát, který by byl přijatelný pro všechny koaliční strany a zároveň by naplnil určitou poptávku ze strany budoucí Evropské komise. Nakonec se to jevilo jako určitá varianta. Bylo to velmi rychlé,“ popsala Jourová v pořadu Interview ČT24.

„Mohlo se najít víc osobností třeba mimo politickou scénu,“ míní Jourová a pokračovala: „My jsme měli velmi kvalitního kandidáta, pana Teličku. Ale po jednáních se ukázalo, že nám ho koaliční partneři neschválí.“

Oblast regionální politiky a fondů znám

„Proč bych to měla být já? Protože v tom pracuji 15 let a myslím si, že oblast regionální politiky a fondů znám,“ vysvětlila, proč by měla dostat na starost ministerstvo, které rozhoduje o evropských dotacích.

„Opakovaně říkám, že kvóty nejsou dobrá věc. Toto je svým způsobem kvóta. Ale pokud by se to nechalo úplně bez regulace, tak by se mohlo stát, že nám bude vládnout čistě mužská komise. Myslím si, že ženský pohled a ženský styl uvažování je v politice potřeba,“ vyjádřila se k požadavku, který zazněl z EU, že by Česko mělo do Evropské komise vyslat ženu.

V případě agendy komisaře bez portfeje se cítím silná v kramflecích

„Troufla bych si na všechna čtyři portfolia. Je potřeba zmínit agendu bez portfeje, což je místopředseda, který má na starosti administrativu, snižování byrokratické zátěže a vztahy mezi institucemi. Tam se cítím silná v kramflecích, protože si troufám tvrdit, že rozumím evropským institucím i systému evropské legislativy,“ naznačila Jourová.

Dostálová je velmi schopná dáma z praxe

Jourovou by mohla v čele Ministerstva pro místní rozvoj nahradit její dosavadní náměstkyně Klára Dostálová. „Paní Dostálová je můj osobní tip a návrh. Jednak je to velmi schopná dáma, která je z praxe. Myslím si, že je velmi pracovitá a dokáže dotahovat věci. Zároveň je zárukou toho, že by pokračovala v tom, co máme rozjeté,“ uvedla ministryně.

Také šéf strany a ministr financí Andrej Babiš připustil Dostálovou jako možnou náhradnici. Má ale i své další kandidáty. Hnutí ANO probere nástupce v čele Ministerstva pro místní rozvoj ve vedení hnutí a ve svém poslaneckém klubu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…