Oblíbený expert ČT na Ameriku: Trump nemá progresivním aktivistům co vyčítat

12.06.2020 21:01

Novinář se zaměřením na Spojené státy Daniel Anýž pro server Aktuálně.cz popsal aktuální situaci ve Spojených státech i to, jak podle něj může pokračovat. Myslí si, že na žádné razantní kroky v USA nedojde a změny budou spíše postupné. „Máme pět měsíců před prezidentskými i kongresovými volbami – a je zřejmé, že z obou stran barikády se agendy chápou radikálové,“ předjímá nejbližší budoucnost země a poukazuje na výroky prezidenta Donalda Trumpa i časté příklady radikalismu uvnitř demokratů.

Oblíbený expert ČT na Ameriku: Trump nemá progresivním aktivistům co vyčítat
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Donald Trump hovoří ke Kongresu

Anketa

Petr Nečas nebo Robert Šlachta. Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 16218 lidí
Anýž pro server Aktuálně.cz píše, že aktuální situace ve Spojených státech se jen tak zničehonic nezklidní. V krizi se dle něho prolínají nerovnosti sociální, ekonomické i rasové. „V jejich součtu si Američané neumějí představit revoluční zlom, a ani ho nechtějí. V poměru 55 ku 35 procentům by dali přednost kompromisu za cenu menší změny, než že by chtěli ostrý předěl, ale za cenu rozdělení společnosti,“ poukazuje.

Většina Američanů však pokládá argumenty hnutí Black Lives Matter (BLM), které se zformovalo před sedmi lety, za důvodné. Policejní násilí proti černochům vnímá až 57 procent Američanů, což je o mnoho více než roku 2016, kdy to bylo jen 34 procent.

Jak Anýž upozorňuje, toto zvýšení se ukazuje zejména nárůstem počtu demonstrantů bílé pleti mezi Afroameričany.

Co se aktuálně mezi Americkými politiky řeší, jsou nové metody a přístup policie. „Demokraté v Kongresu už představili svůj návrh zákona, republikáni na něm pracují. A jsou mezi nimi překryvy, například zákaz škrcení (takzvaná ‘kravata‘), jež mohou policisté zatím uplatňovat při zatýkání. Obě strany by souhlasily i s určitým snížením stupně právní ochrany, kterou teď požívají policisté při posuzování zákroků, jichž se dopustili ve službě,“ přibližuje.

Dle něj však tyto konkrétní kroky, mající za cíl zlepšení situace, příliš účinné nebudou. „Máme pět měsíců před prezidentskými i kongresovými volbami – a je zřejmé, že z obou stran barikády se agendy chápou radikálové,“ vysvětlil.

„U republikánů je to jejich jurodivý vůdce, prezident Donald Trump. Vysílá do světa nechutné tweety. Například tvrdí, že pětasedmdesátiletý demonstrant, který po zásahu policisty v Buffalu zůstal bezvládně ležet na chodníku s kaluží krve u hlavy, své zranění jako správný provokatér simuloval,“ vyčítá s tím, že i pokusy o úpravu policie označuje za volání „radikálních levicových demokratů po definancování a zrušení policie“.

Na druhé straně však jsou, podle Anýže, i notné příklady radikalismu uvnitř demokratů. „Smůlou demokratů v čele s Bidenem ale je, že také oni mají své – a hodně hlasité – radikály. Ty, kteří slogan o definancování policie skutečně myslí doslovně: zrušit a zavést jakési občanské hlídky či domobranu. V Minneapolisu si to tamní radní už i odsouhlasili. O tom, kdo přesně, a jak, by na sebe vzal úlohu strážců pořádku, zatím ale tak jasno nemají. Prvořadá je pro ně destrukce ‚starých pořádků‘,“ zmiňuje.

A přikládá, že demokratičtí radikálové chtějí rovnou zrušit celý federální Imigrační a celní úřad (ICE). I když by s tím souhlasila jen pětina Američanů (nejspíše právě jen těch radikálů). Podpora plošného definancování policie je ještě nižší - jen 16%.

„Biden bude opakovaně říkat, jako už to udělal v minulých dnech, že definancovat a rozpouštět policii nechce. Ale jestliže levici v Demokratické straně neutiší, pak, i kdyby mluvila jen okrajovým šeptem – Trump z toho vyrobí varovný, válečný pokřik do kampaně,“ myslí si novinář.

„Nebude to skok, ani revoluce, ale věci půjdou krok za krokem k lepšímu. Tak, jak se ostatně dělo i doposud. Postavení černochů v americké společnosti je dnes zdaleka lepší, než bylo před půlstoletím, kdy byly přijaty přelomové občanskoprávní zákony,“ dodává, s tím, že změny budou spíše na jednotlivcích a postupné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…