Oblíbený koníček kavárny, pomlouvat Orbána. Ale až uvidí tento průzkum…

23.10.2022 16:32 | Ze sítí

Zatímco čeští gaučoví povaleči fandí Viktoru Orbánovi, Maďaři se od svého premiéra začínají odvracet, tvrdí cestovatel a myslitel Dan Přibáň. Není sám, kdo se v České republice proti maďarskému premiérovi vymezuje, že roste nespokojenost občanů s Orbánovou vládou tvrdí i Česká televize. Průzkumy ale ukazují něco zcela jiného. Orbánova strana FIDESZ má podporu atakující sedmdesát procent.

Oblíbený koníček kavárny, pomlouvat Orbána. Ale až uvidí tento průzkum…
Foto: Repro Twitter
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32343 lidí
Česká televize na svém webu popisuje maďarský zápas s vysokou inflací. Ta přesáhla dvacet procent a je po pobaltských zemích nejvyšší v celé EU.

„Národní měna je rekordně nízká vůči euru. Vláda už proto zkusila omezit ceny, typicky u potravin. Přesto čelí v éře Viktora Orbána dosud zřejmě největšímu tlaku – ekonomickému i politickému,“ referoval zpravodaj Jan Šilhan.

Premiér vyzývá úřady k razantním krokům během letošního a příštího roku. Podle zpravodaje tím už ale voliče neuspokojí.

„Přibývá lidí, kteří kvůli zdražování veřejně protestují,“ dodává web ČT. Popisuje, jak demonstrovali učitelé, kterým vadí, že dostanou navíc pouze dvacet procent, a to nepokryje ani inflaci.

Do zprávy zakomponoval i maďarské dodávky ruského plynu, které si země v EU vymohla. Podle Šilhana Maďaři z ekonomických potíží viní sankce proti Rusku, které přitom sami v EU ostřelují.

Česká vláda nezapomíná, co jsou Rusáci zač

Informace zjevně zaujala televizního cestovatele Dana Přibáně: „Maďarsko má drahý plyn, velkou inflaci a slabou měnu. Kde jsou všichni obhájci geniálního stratéga Orbána, který se stará o svůj lid? Hádám, že v Maďarsku asi ne a v Rusku už vůbec,“ rozepsal se. A sarkasticky dodal, že Orbánovi fanoušci nyní mlčí a hledají, na co by v EU mohli nadávat příště.

V diskusi přidal další poznámky, jako že Orbán je „Erdogan bržděný EU“.

Poslanec Jan Jakob, předseda klubu TOP 09, vyzývá všechny, kteří Orbánovi za vyjednanou výjimku na dovoz ruského plynu tleskají, ať se zamyslí znovu. „Maďarsko tím jen prohlubuje svou závislost na Moskvě, která před 57 lety vyslala tanky do jeho hlavního města. Jsem rád, že Česká republika má vládu, která nezapomíná, co jsou Rusáci zač,“ poznamenal.

Přibáňovo přesvědčení, že v Maďarsku teď obhájci Orbána nejsou, stejně jako úvahy moderátora Šilhana o odklonu maďarských voličů od vlády, ale problematizuje nejnovější maďarský volební model, převzatý i stránkou Europe Elects.

Podle průzkumu by aktuálně Orbánova strana FIDESZ získala 69 procent hlasů, o pět více, než minule. Do parlamentu by kromě něj prošly už jen dvě strany, popř. uskupení, jedna s dvanácti procenty, druhá s pěti.

A i politolog Jiří Just v článku na webu ČT zpochybňuje tyto závěry, když připomíná, že Orbán před pouhými několika měsíci získal velmi silný mandát a má v parlamentu dvoutřetinovou většinu. „Nedá se říci, že by jeho pozice byla v současné době nějak zásadně ohrožená,“ říká vedoucí katedry politologie Metropolitní univerzity v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…