Obrana koupí prostředky na vedení elektronického boje za 1,45 mld.

14.12.2019 8:00

Ministerstvo obrany dnes uzavřelo smlouvu na nákup mobilních prostředků k vedení elektronického boje na podvozku Tatra. Zaplatí za ně s DPH 1,45 miliardy korun. Rušiče STARKOM armádě dodá státní podnik Vojenský výzkumný ústav (VVÚ). ČTK to dnes řekl Jakub Fajnor z tiskového oddělení Ministerstva obrany. Ve výzbrojí zařízení nahradí zastaralé systémy Moruš (modulová stavebnice rušičů).

Obrana koupí prostředky na vedení elektronického boje za 1,45 mld.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní nástup příslušníků AČR, Policie ČR a koaličních armád po návratu ze zahraničních operací na území Afghánistánu, Bosny a Hercegoviny, Egypta, Iráku, Mali a Středoafrické republiky

Anketa

Vítáte vítězství Borise Johnsona v britských volbách ?

86%
7%
hlasovalo: 19106 lidí
„Armáda dostane prostředek k vedení elektronického boje. Náměstek Filip Říha dnes podepsal s ředitelem Vojenského výzkumného ústavu Pavlem Čudou smlouvu na pořízení osmi kusů sofistikovaných mobilních rušičů STARKOM, které budou na podvozkové platformě Tatra,“ uvedlo Ministerstvo obrany na Twitteru.

Podle Fajnora je hodnota zakázky 1,453 miliardy korun včetně DPH. Ministerstvo podle něj nakupuje osm kusů „technologicky sofistikovaných a mobilních rušičů“ STARKOM, které budou umístěny na podvozku Tatra 815-7 8x8. Zařízení bude určeno k bojové podpoře pozemních i vzdušných sil armády.

Hospodářské noviny v říjnu napsaly, že úkolem mobilních rušičů je ochromit rádiové spoje potenciálního protivníka. Je možné se s jejich pomocí nabourat i do komunikace a vysílat klamavé zprávy. Velitelé tak mohou například ztratit přehled o pozici svých vojáků v terénu. Podle Hospodářských novin byla cena rušičů původně odhadována na 960 milionů korun. Cenu zvedla dodávka částí zařízení od dalších společností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…