Obviněný Miroslav Pelta měl v hledáčku i premiéra Sobotku, píše deník

28.07.2017 12:38

Páteční Lidové noviny nahlédly pod pokličku vyšetřování korupční kauzy kolem dotací pro sport. Ukazuje se prý, že celý systém mohli řídit celkem čtyři lidé, Miroslav Pelta, Simona Kratochvílová, sociální demokrat Karel Březina a šéf České unie sportu Miroslav Jansta. Tato čtveřice prý budovala síť kontaktů s pomocí služeb a protislužeb. Údajně cílili i na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

Obviněný Miroslav Pelta měl v hledáčku i premiéra Sobotku, píše deník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Pelta

„Musíš říct, kde je ta hodnota vlivu. Premiér je hodnota vlivu,“ instruoval údajně Kratochvílovou bývalý šéf Fotbalové asociace ČR Pelta. Snažil se prý svůj vliv uplatnit na Sobotku, brněnského primátora Petra Vokřála nebo předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského.

Je však třeba dodat, že skutečnost, že Pelta s Kratochvílovou mluvili o premiérovi nebo o předsedovi Ústavního soudu ČR, ještě neříká nic o tom, že by se tito muži dopustili nějakého nepřijatelného jednání. Někteří z nich možná lobbovali za sportovní projekty ve svých domovských regionech, ale to není v rozporu se zákonem.

Rychetský se v minulosti přimluvil za tenisový klub v Brně-Lužánkách. „O poskytnutí dotace jsem se jednou zmínil paní ministryni Kateřině Valachové, protože Lužánky každý rok pořádají pod mou záštitou celodenní dobročinnou akci pro postižené děti z Centra Kociánka. Je mi líto, že nedostali ani korunu,“ vysvětlil své pohnutky šéf Ústavního soudu.

Premiér Sobotka na dotaz, zda v poslední době jednal s Peltou, nebo s některým z jeho spolupracovníků, neodpověděl.

Pokud za sportovní projekty lobboval někdo, kdo neměl příliš velký vliv, neměl ani příliš velkou šanci, že u zmíněné čtveřice v čele s Peltou uspěje. Sám Pelta se však brání, že se ničeho nezákonného nedopustil, je se snažil pomáhat úředníkům, kteří prý neměli s dotačním systémem moc zkušeností. Ale podle svých vlastních slov nic nevhodně neovlivňoval. Finální rozhodnutí vždy bylo na politicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…