Obyvatelé Krymu mají od Ruska velká očekávání, tvrdí zpravodaj Českého rozhlasu

28.03.2014 17:47

Zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Polák v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu popisoval své zážitky z Krymu. Připomněl, že odlétal na Ukrajinu a vracel se z Ruska. Mezi proruským obyvatelstvem nyní panuje velké očekávání od připojení k Rusku.

Obyvatelé Krymu mají od Ruska velká očekávání, tvrdí zpravodaj Českého rozhlasu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Protesty na Ukrajině

V úvodu pořadu Polák popsal, že po celý svůj pobyt byl v podstatě na jednom místě – poloostrov Krym. Odjížděl na Ukrajinu, kde zažil odtržení části země a její připojení k Rusku.

Obyvatelé Krymu se těší na nádhernou budoucnost s Ruskem

„Očekávají, že budoucnost bude nádherná. Očekávání je velké. Budou vysoké penze, budou vysoké důchody, vrátí se do rodné vlasti, kde dlouho nebyli. Slaví se všude. Řidiči si mění SPZ,“ popsal euforii, kterou obyvatelé Krymu zažívají.

„Zajímavý byl vývoj toho, jestli se má Krym stát součástí Ruska. Krátce po převratu v Kyjevě se navrhovalo, aby měl Krym ještě větší autonomii,“ vysvětluje Polák. Poté ale Rusko dalo najevo svou podporu, a tak se rázem mnoho lidí připojilo k myšlence odtržení od Ukrajiny.

Ukrajinští Rusové nevěří prozatímní kyjevské vládě

Na prozatímní vládu v Kyjevě se tito lidé, zvláště Rusové na Krymu a na východě Ukrajiny, dívají s nedůvěrou. Neví, jak se vláda postaví k současné situaci. Jsou tam prý obavy z nacionalistů. Nechtějí mít s nimi nic společného.

Polák také připomněl těžkou situaci, do které se dostali ukrajinští vojáci na Krymu. „Rozhodně bych si je nedovolil obviňovat, že jsou to zbabělci, že odložili zbraně,“ tvrdí zpravodaj ČRo.

Navrácení ukrajinských zbraní je PR kampaň Putina

Ruský prezident Vladimír Putin nyní prohlásil, že Ukrajině mají být vráceny zabavené zbraně a technika. Polák v tom ale vidí záminku na dobrou PR kampaň.

Do zvláštní situace se podle zpravodaje Českého rozhlasu dostali vojáci na letecké základně Belbek. Nechtěli se vzdát, ale přitom byli vyzbrojeni pouze dřevěnými tyčemi, protože se nejednalo o vojenskou základnu. Nakonec základnu obsadila ruská armáda, která během krátké chvíle zajala velitele a převzala tak kontrolu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…