Ocel u nás: Propad o pětinu. K tomu zlá zpráva o ČR

19.03.2024 14:04

Ocelářská unie informovala o výrazném poklesu výroby oceli v Česku, loňský propad byl až o pětinu. Jedná se tak o nejhorší výsledek v historii měření. Ano, v tomto roce však nelze očekávat zlepšení, předpovídá majitel společnosti Cylinders Holding Jan Světlík. Česko se podle jeho slov pomalu a jistě vrací mezi rozvojové země.

Ocel u nás: Propad o pětinu. K tomu zlá zpráva o ČR
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Podnikatel a vlastník firmy Vítkovice Holding Jan Světlík

Ocelářská unie zveřejnila data o výrobě a obchodu s ocelí v ČR za loňský rok, kdy pokračoval pokles objemu výroby v ČR i Evropské unii. Vliv na to měla nízká poptávka, ale i systémové problémy evropského průmyslu pramenící z vysokých cen energií, inflace, geopolitické situace ve světě a obecně špatné makroekonomické situace na klíčovém německém trhu.

V Česku loni vyrobily hutě 3,4 milionu tuny surové ocele, jde o dosud nejnižší množství ve statistikách Ocelářské unie. „Dnes jsme zveřejnili data o výrobě a obchodu s ocelí za rok 2023. Výroba v ČR byla v roce 2023 nejnižší v historii (meziročně –21 %),“ uvedla Ocelářská unie, že ve srovnání s rokem 2022 produkce klesla o pětinu.

Výrazný pokles zaznamenala i zjevná spotřeba oceli, jež meziročně klesla o 1 mil. tun na 5,6 mil. tun. Nižší byla pouze spotřeba oceli, která se dostala na nejnižší úroveň od vrcholu finanční krize v roce 2009.

Poptávka klesla v České republice i v Evropské unii a ani letos nelze čekat výrazné zlepšení, uvedla Ocelářská unie.

Nepříznivé vyhlídky pro oceláře komentoval na platformě X miliardář Jan Světlík s tím, že pokud to takto půjde dál, nebude se Česká republika řadit mezi vyspělé země: „A letos to nebude lepší, bude zase obrovský pokles. Výroba oceli je parametrem pro vyspělost země. Tak vítejte na dálnici k ‚rozvojové zemi‘,“ uvedl majitel společnosti Cylinders Holding, která je výrobcem ocelových lahví s největším podílem na evropském trhu.

 

 

České oceláře velmi negativně zasáhly kromě poklesu stavební a průmyslové výroby výrazně i vysoké ceny energií a emisních povolenek. Výrobu značně komplikují také cla a tlak na dekarbonizaci či odklon od elektřiny vyráběné z uhlí. Situaci nepřispívá ani konkurenční boj s Asií.

V důsledku snižující se výroby meziročně pokleslo i množství vyváženého zboží z ČR, z 4 mil. tun v roce 2022 na 3,7 mil. tun loni. Dovoz ocelářských výrobků do ČR klesl z 6,6 na 6,3 mil. tun. Hodnota vývozu se propadla na 110 mld. korun.

Světová produkce surové oceli v loňském roce dosáhla 1 850 mil. tun. Pozici lídra světové výroby má i nadále Čína, která vyrobila přes 55 % světové produkce. Mezi deseti největšími producenty výrazněji rostla výroba pouze v Indii (+11,8 %) a Rusku (+5,6 %).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Země půlnočního království, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 19.03.2024 14:52:35
Za tu může vláda SPOLU a PIRSTAN. Za dva roky tu vládní koalice napáchala více škod než třicetiletá válka. Poděkujte jí prosím v příštích volbách.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …