Ocenění musí rozdávat vážený prezident, jinak jej znehodnocuje. Dnes je důstojnější to odmítnout. Byli jsme na demonstraci za Hermanova strýce Bradyho, který dorazil osobně

25.10.2016 20:49

REPORTÁŽ „Řeknu vám jednu věc, co mi na vás vadí. To, že nechodíte k volbám. Jde o demokracii,“ vytkl Jiří Brady několika stovkám Čechů, kteří v úterý odpoledne dorazili na pražské Strossmayerovo náměstí uctít oběti holocaustu a postavit se za Bradyho, jemuž prezident Zeman nakonec neudělí státní vyznamenání.

Ocenění musí rozdávat vážený prezident, jinak jej znehodnocuje. Dnes je důstojnější to odmítnout. Byli jsme na demonstraci za Hermanova strýce Bradyho, který dorazil osobně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Akci nazvanou „Jirko, děkujeme. Nekončíme“ uspořádali studenti středních a vysokých škol zapojených do projektu Terezínská štafeta, která mapuje příběhy židovských dětí z nacistického koncentračního tábora Terezín. Několika stovkám lidí, kteří zaplnili prostor před kostelem sv. Antonína na pražském Strossmayerově náměstí, studenti rozdali žluté stužky, jež si přítomní připnuli jako památku na židovskou hvězdu, a zpěvníky se zhudebněnými texty, které napsaly děti za druhé světové války v Terezíně. Tyto texty děti z Terezínské štafety v průběhu akce zazpívaly.

Kromě uctění památky obětí holocaustu byla akce věnována i přeživšímu holocaustu Jiřímu Bradymu, který před několika dny přiletěl z Kanady, kde žije, do Čech, aby zde převzal státní vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana. To však nakonec nedostane – podle ministra kultury Daniela Hermana kvůli tomu, že Herman přijal tibetského duchovního vůdce dalajlámu. „Myslím si, že prezident to strašně přehnal,“ uvedla reportérce ParlamentníchListů.cz jedna z pořadatelek akce, Veronika Žemličková.

Brady, který na akci dorazil i s manželkou, nejprve zavzpomínal na koncentrační tábor Terezín, aby následně pokáral Čechy za to, že nechodí k volbám. „Rád bych vám řekl jednu věc, která mi na vás vadí. Že nechodíte pořádně k volbám. V Kanadě to bereme jako dobrovolnou povinnost. Tak prosím, ať příště slyším lepší…,“ pokáral Brady Čechy, od kterých za to sklidil potlesk. „Vidíte, co se děje, opravdu se nejedná o mě, jde o demokracii. Doufám, že to tomu trochu pomůže,“ dodal.

Kromě Bradyho přišel i další pamětník holocaustu, Toman Brod. „Přišel jsem sem proto, abych zdůraznil význam udělování státních vyznamenání a medailí lidem zasloužilým, významným a čestným,“ uvedl Brod v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Tam také navrhl, aby potenciální držitele státního vyznamenání vybíral sbor vážených mužů a žen. Na základě jejich výběru by posléze prezident předával ocenění. „Ale měl by to být vážený a zasloužilý člověk, který by neznehodnotil význam těchto cen. Který by opravdu byl důstojným reprezentantem toho, jenž tuto významnou akci pořádá,“ zdůraznil Brod. V současné době však prý bohužel takového člověka nemáme. „Za dané situace a v daném prostředí by dokonce bylo důstojnější se nezúčastnit těchto ceremonií a ceny odmítnout. A říci: dělejte si své ceremonie a oslavy, jak chcete, ale beze mě,“ doporučil pamětník holocaustu.

Na akci se podepisovala petice, kterou sepsal ředitel Městské knihovny v Praze Tomáš Řehák. „Se zděšením jsme přijali zprávu, že se prezident České republiky v reakci na schůzku Vašeho příbuzného s tibetským duchovním rozhodl neudělit Vám státní vyznamenání. Je nám to líto a stydíme se za to,“ četl Řehák přítomným text petice, pod niž se prozatím podepsalo necelých 3200 lidí.

V petici se dále píše, že sice její petenti nemohou nijak prezidenta přinutit, aby dal Bradymu státní vyznamenání, ale jedno udělat mohou: mohou Bradymu poděkovat a vyjádřit mu svoji úctu. Za statečnost, s jakou prošel hrůzami holocaustu. Za statečnost, s jakou o nich po válce vydal – a stále ještě vydává – své svědectví. A za úsilí věnované tomu, aby se už nikdy nemohly podobné hrůzy opakovat.

„Děkuji panu Bradymu za lekci z lidské důstojnosti,“ konstatoval na závěr Řehák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Štěchová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…