Od července se zvýší platy policistů, hasičů, vojáků a sester

30.06.2017 10:41

Policistům, hasičům, vojákům, celníkům, vězeňským dozorcům, ale také sociálním pracovníkům, zdravotním sestrám u lůžek, nepedagogickým pracovníkům ve školství či umělcům a pracovníkům v kulturních zařízeních vzrostou od července platy. Výdělky se zvednou od 7 do 23 procent, u zdravotních sester to bude o 2000 korun. Zvýšení platů se projeví na výplatních páskách více než 200 000 lidí v srpnu, píše ČTK.

Od července se zvýší platy policistů, hasičů, vojáků a sester
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Platy zdravotních sester pracujících v lůžkových zdravotnických zařízeních v třísměnném nebo nepřetržitém provozu se od července zvýší o 2000 korun hrubého. Navýšení se bude týkat asi 43 000 lidí. Průměrný plat sester je podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky necelých 28 500 korun. Podle předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové je navýšení nespravedlivé, protože přidáno nedostanou další zaměstnanci pracující také v noci jako ošetřovatelé nebo sanitáři. V plánu je ale další navýšení platů ve zdravotnictví. „Slib, že se všem budou zvedat platy na konci roku, zůstává. Tam by mělo přijít zvýšení o deset procent tarifů,“ uvedl v červnu ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Přidáno dostanou také pracovníci v sociálních službách či kultuře. Zvýšení výdělků umožnilo nařízení, které zrušilo tři z devíti platových tabulek. Řada pracovníků s nízkými příjmy se tak přesune do vyšších tarifů. Pečovatelé, kteří se starají o seniory a postižené, dostanou o 23 procent víc. Podle informačního systému o průměrném výdělku si loni pečovatelé vydělali v průměru 19 058 korun hrubého i s odměnami a všemi příspěvky. Polovina pracovníků ale nedosáhla ani na 18 821 korun hrubého.

Pracovníkům kulturních zařízení, v nepedagogických profesích ve školství, technickému personálu či administrativním silám se přidá o 9,4 procenta. Díky změně platových tabulek si přilepší celkem 93 000 zaměstnanců státu a 72 000 pracovníků, které platí samosprávy. Podle podkladů pro vládu by stát na přidání ve druhém pololetí potřeboval 1,1 miliardy a samosprávy 1,28 miliardy.

„Vláda uvolnila 1,16 miliardy korun, které již byly odeslány krajům. Je na krajích, aby včas svolaly zastupitelstva a peníze se dostaly včas k zaměstnankyním a zaměstnancům,“ uvedla tento týden ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Výdělky policistů, hasičů, celníků či vězeňských dozorců se od července zvýší o desetinu. Zvýšení platů má stát vyjít na téměř 1,5 miliardy korun. Policejní sbor má zhruba 40 000 lidí, hasičů je přes 9700. Průměrný plat u policie i hasičů se pohybuje kolem 35 000 korun. Zvýšení platů se týká i tajných služeb.

Vojáci z povolání si od července polepší o sedm procent. Průměrný plat vojáků se pohybuje kolem 31 000 korun. Přestože je procentuální navýšení platů vojáků nižší než u bezpečnostních sborů, přidáno dostanou zhruba stejně. Například voják v hodnosti praporčík si přilepší o 2360 korun, policejní praporčík o 2390 korun. Major v armádě dostane navíc 3290 korun, v policii 3170 korun. K 1. lednu letošního roku sloužilo v resortu obrany podle armádního webu 23 184 profesionálních vojáků.

Od července dostanou přidáno také někteří zaměstnanci v soukromém sektoru

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku v letošním prvním čtvrtletí činila podle údajů Českého statistického úřadu 27 889 korun. Medián, tedy prostřední hodnota mezd, byl 23  704 korun. Zdravotníkům se zvedly výdělky letos od ledna, a to o desetinu. Učitelé si přilepšili naposled loni od září, ostatní zaměstnanci veřejného sektoru pak od loňského listopadu.

Od července dostanou přidáno také někteří zaměstnanci v soukromém sektoru. Mzdy se zvýší třeba zaměstnancům diskontů Penny Market. Pokladní čeká navýšení v průměru o 860 korun, vedoucí prodejen o 2000 korun. Naposledy řetězec zvyšoval mzdy v březnu, letos se tak mzdy na prodejnách Penny Marketu zvýší v průměru o 8,2 procenta. Penny Market zaměstnává v Česku 5 500 lidí, nástupní mzda pokladní nyní činí v průměru 17 500 korun.

Zaměstnancům prodejen řetězce Tesco se od července zvýší základní tarifní mzdy v průměru o 11 procent. Řetězec Lidl zvýšil od března nástupní mzdu zaměstnanců v obchodech o 25 procent, dosáhla tak 23 333 korun při čtyřicetihodinovém úvazku týdně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…