Od ledna: Vakcíny způsobí smrt? Zákaz. Vakcíny jsou záruka? Taky zákaz

08.12.2021 11:31 | Komentář

Pátého ledna se budou měnit podmínky pro sdílení obsahu na největším světovém serveru pro videa, tedy YouTube, který vlastní společnost Google. A změny se budou týkat i toho, co se smí a nesmí říkat o covidu. Seznam zakázaných tvrzení je dlouhý, ale konkrétní jen občas. Obecně se v něm píše, že by lidé neměli ve videích říkat to, co se neshoduje se závěry WHO nebo místních zdravotnických úřadů a autorit. Společnost pro obranu svobody projevu to považuje za bezprecedentní omezení.

Od ledna: Vakcíny způsobí smrt? Zákaz. Vakcíny jsou záruka? Taky zákaz
Foto: pixabay.com
Popisek: Cenzura - ilustrační foto

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí
Pátého ledna vstoupí v platnost nové podmínky Googlu pro YouTube. A mezi nimi jsou i podmínky obsahu, který se týká covidu-19. Společnost uvádí: „YouTube nepovoluje obsah šířící zdravotní dezinformace o covidu-19, které jsou v rozporu s informacemi místních zdravotnických úřadů nebo Světové zdravotnické organizace (WHO).“ A sama přiznává, že vzhledem k tomu, že se pokyny často mění, tak může docházet k prodlevě mezi tím, kdy je pokyn od zdravotnické autority vydán a kdy je reflektován v zásadách společnosti. Jinými slovy, pokud by Světová zdravotnická organizace radikálně obrátila, mohli by teoreticky lidé být zablokováni či jinak penalizováni za to, že sdílejí oficiální, ale ještě nenaprogramovaná stanoviska.

Seznam, co všechno se o covidu nesmí říkat a psát, je dlouhý a také rozmanitý. Nesmí se například propagovat domácí péče a modlitby na úkor té lékařské, dále tvrdit, že existuje spolehlivý lék na covid-19, doporučovat na léčbu onemocnění Ivermektin nebo Hydroxychlorochin a tvrdit, že covid-19 úspěšně léčí a že jsou bezpečné. Zakázán je také „jakýkoli jiný obsah, který odrazuje od porady s lékařem nebo vyhledání lékařské pomoci“.

Zmíněna je také prevence. Obecně je zakázán obsah propagující způsoby prevence, které jsou v rozporu s doporučeními orgánů ochrany veřejného zdraví příslušné země nebo WHO. Ale konkrétně jsou v seznamu tvrzení o existenci zaručené metody prevence onemocnění covid-19 a tvrzení, že kterýkoli lék nebo vakcína je zaručenou metodou prevence onemocnění COVID-19. Zde by se zřejmě dalo polemizovat, zda některá tvrzení z jara tohoto roku do této kategorie nespadají.

Opět v seznamu figurují zákazy doporučování Ivermektinu a Hydroxychloroninu, tentokrát jako prevence onemocnění. Ale zakázáno je také tvrdit, že používání roušek je nebezpečné nebo má negativní vliv na zdraví, případně že nepomáhá.

„Tvrzení o očkování proti onemocnění covid-19, která jsou v rozporu s názory, na kterých se shodli odborníci místních orgánů ochrany zdraví nebo WHO,“ stojí ve stanovách černé na bílém, ale toto téma je pak detailněji rozepsáno. Například se nesmí říkat, že vakcíny proti covidu způsobí smrt, neplodnost, potrat, autismus nebo onemocnění jinými infekčními chorobami. Nebo že ve vakcínách je i něco jiného, než u nich výrobci uvádějí, například kmenové buňky z plodů nebo sledovací čipy. Nesmí se také tvrdit, že očkování člověka zmagnetizuje nebo mu změní genetickou výbavu.

Ovšem zakázano je také tvrdit, že očkování nesnižuje riziko nákazy nebo dokonce onemocnění způsobuje. A zmíněno je: „Tvrzení, že bude po konkrétní populaci vyžadováno (jakýmkoli subjektem s výjimkou vlády), aby se účastnila pokusů s vakcínami, nebo aby dostala vakcínu jako první.“ Nesmí se propagovat „podomácku“ vyrobené nebo neschválené vakcíny a vyzývat k tomu, aby si lidé padělali nebo kupovali padělané certifikáty o očkování.

Krátké je oproti ostatním téma testů, kde se „pouze“ nesmí na YouTube tvrdit, že schválené testy jsou pro zdraví nebezpečné a že neumějí covid-19 odhalit. U přenosu viru pak stojí, že se nesmí říkat, že covid-19 není virové onemocnění, že není nakažlivé, či že se v určitých zeměpisných oblastech či podnebích nemůže šířit. A nesmí se ani šířit, že určitá skupina nebo jednotlivec má imunitu nebo nemůže virus přenášet.

U distancování a izolace žádné body vyjmenovány nejsou, pouze definice: „Obsah, který je v rozporu s doporučeními místních orgánů ochrany veřejného zdraví nebo Světové zdravotnické organizace týkajícími se fyzického distancování nebo sebeizolace za účelem snížení rizika přenosu onemocnění covid-19.“ Zda mají přednost místní orgány nebo WHO uvedeno není.

Zakázáno je obecně „popíračství“, tedy popírání existence onemocnění covid-19, tvrzení, že na onemocnění covid-19 lidé neumírají nebo touto nemocí neonemocní, tvrzení, že virus už neexistuje a pandemie skončila, tvrzení, že příznaky, úmrtnost nebo nakažlivost onemocnění covid-19 je nižší nebo stejná jako u běžného nachlazení nebo sezónní chřipky a tvrzení, že příznaky onemocnění covid-19 nejsou nikdy závažné.

V příkladech jsou pak uvedeny zbytky z anglické verze pravidel, ve kterých jsou i poněkud kuriózní příklady, třeba „Obsah propagující zadržení dechu jako diagnostického nástroje k rozpoznání onemocnění covid-19“ nebo „Videa, která nabádají k vyhýbání se asijské kuchyni jako prevenci onemocnění koronavirem“ či „Videa, která tvrdí, že odpalování rachejtlí a ohňostrojů může zbavit vzduch viru a zabránit jeho šíření“. Právě zde jsou zmíněny 5G sítě, teorie, že očkování je prostředek, jako snížit počet obyvatel, ale také „tvrzení, že dosažení kolektivní imunity prostřednictvím promoření je bezpečnější než očkování populace“.

Výše zmíněné bude moci možné ve videu mít pouze pokud u nich bude uveden kontext, ale jak YouTube připomíná „to však neznamená, že je tyto nepravdivé informace možné podporovat“. Jinými slovy, zmíněný kontext mohou být pouze tvrzení orgánů, které tyto názory vyvracejí. „Výjimku můžeme udělat také v případech, kdy je účelem obsahu nepravdivé informace porušující naše zásady zavrhnout, zpochybnit nebo satirizovat,“ povoluje ideové vyhranění YouTube. A je také možné poskytovat záznam z veřejných akcí, ale jen takovým způsobem, který nemá za cíl je propagovat. Jak by záznam, který údajně nepravdivé informace propaguje, měl vypadat uvedeno není.

Dodejme, že pro zjišťování závadného obsahu YouTube a další platformy používají často nespolehlivé algoritmy, které nedokážou rozeznat právě zmíněný kontext nebo co autor ve skutečnosti zamýšlel. S těmito novými podmínkami pak nesouhlasí Společnost pro obranu svobody projevu, která je považuje za bezprecedentní omezení toho, co brání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…