Od listopadu čeká na dávky, žije u rodičů. Podle ministerstva systém funguje

07.07.2023 8:40

MONITORING Paní Gabriela čeká na výplatu rodičovského příspěvku už půl roku. V době, kdy je inflace stále dvouciferná a české potraviny rozhodně nepatří k nejlevnějším. Ale Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) se tváří, jako by podobné problémy neexistovaly. Pomocnou ruku by prý tady mohla podat Česká pošta.

Od listopadu čeká na dávky, žije u rodičů. Podle ministerstva systém funguje
Foto: ČPZP
Popisek: Kojenec - ilustrační foto

Inflace se v Česku stále drží na dvouciferných hodnotách a řada rodin má finanční problémy. CNN Prima News přinesla příběh paní Gabriely, které se narodilo druhé dítě a ona už půl roku čeká na vyplacení rodičovského příspěvku. Zažádala si o něj v listopadu. A dodnes prý neviděla ani korunu.

„Od té doby mi ještě nic nepřišlo. Odhlásila jsem první dítě, protože tomu už byly dva roky, když se malá narodila,“ uvedla.

Svou roli v tom prý hraje fakt, že někteří zaměstnanci Úřadu práce ČR se cítí přetížení, v jistou chvíli si řekli, že toho mají dost a z Úřadu práce ČR odejdou. Jenže tím jen zkomplikovala situace žadatelům o dávky život.

„Chodím se tam ptát každý měsíc. Říkají mi, že ode mě mají všechno vyplněné, ale že nemají pracovnice a že mám počkat. Takže jsem se přestěhovala k rodičům, aby mi pomohli, protože bych to sama nezvládla jako samoživitelka,“ pokračovala paní Gabriela.

Server CNN Prima News k tomu dodal, že ministerstvo práce vedené lidovcem Marianem Jurečkou žádné problémy nepřipouští. „Zpracování žádostí a výplata rodičovského příspěvku probíhá napříč celou republikou včetně Prahy bez větších problémů,“ sdělil mluvčí Jakub Augusta.

Stínový ministr práce za ANO Aleš Juchelka se zlobí.

„To prodlení tam je, ale v řádech týdnů,“ uvedl člen sociálního výboru. „Není možné, abychom měli červenec a nevyplatili rodičovský příspěvek. To je velmi za hranou,“ doplnil.

Ulehčit situaci by v budoucnu mohlo to, že některé dávky bude možné od roku 2024 vyřídit i na pobočkách pošty.

„Jednáme s Úřadem práce ČR, mohlo by jít například o přijímání žádostí o dávky, jako jsou rodičovský příspěvek, sociální podpora nebo pohřebné,“ uvedl na dotaz Práva na tiskové konferenci pověřený ředitel pošty Miroslav Štěpán.

„Není žádné tajemství, že není úplná spokojenost s činností na úřadech práce, a to máme nízkou nezaměstnanost. Když 2900 poboček pošt část agendy převezme, tak i občané budou spokojenější, bude blíž, může být i levnější,“ dodal Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jurečka, vzorný slouha Pětizla..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseCifernikus , 07.07.2023 9:14:07
udělá cokoliv pro bohaté a cokoliv proti chudým...

|  10 |  0

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …