Od pátku začne v Bavorsku platit nutnost testů pro pendlery z ČR

23.10.2020 7:30

V Bavorsku od pátku začne platit povinné testování lidí, kteří do země dojíždějí za prací či za studiem z rizikových oblastí, tedy i z České republiky. Předpis dnes Bavorsko zveřejnilo v ministerském věstníku. I když povinnost negativního testu začne platit již od pátku, pendleři budou mít na podstoupení prvního rozboru sedm dní, opakovat ho pak budou muset jednou týdně.

Od pátku začne v Bavorsku platit nutnost testů pro pendlery z ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Testy budou pro zahraniční pracovníky bezplatné, náklady bude hradit bavorská vláda. V Bavorsku budou uznávány i české testy, uvedl na twitteru český ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Novou povinnost pro pendlery z rizikových oblastí ve středu ohlásil bavorský premiér Markus Söder. Rozhodnutí bavorské vlády zdůvodnil tím, že je nezbytné, pokud mají být udrženy otevřené hranice. V posledních dnech Söder opakovaně přirovnával rychlost šíření koronaviru v Česku k explozi. Německý Institut Roberta Kocha (RKI) zařadil Česko na seznam rizikových oblastí 25. září.

Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka za podstatné označil fakt, že hranice zůstávají otevřené a že výjimky pro pendlery nadále platí.

Negativní test na koronavirus tak bude nyní muset příslušným bavorským úřadům předkládat každý zahraniční pracovník, který v uplynulých 14 dnech pobýval v některé z rizikových oblastí. Podobně již dříve postupoval bavorský zemský okres Cham, který testy žádal ve dvoutýdenním intervalu, v případě zdravotníků v pětidenním. Nové bavorské vládní nařízení plošně požaduje opakovaní testů minimálně každých sedm dní.

Uznávány jsou rozbory z unijních států, tedy i z Česka, výsledek ale musí být podle nařízení zveřejněném v bavorském ministerském věstníku uveden v německém, případně v anglickém jazyce. Lidé, kteří do Bavorska dojíždějí za prací či za studiem ze zahraničí, mají rovněž povinnost oznámit tamním úřadům, pokud se u nich objeví symptomy podobné nemoci covid-19.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…