Odběr ruského plynu je na nule, chlubil se Fiala. „To jsme poznali na vyúčtování,“ bouřili se lidé

20.02.2023 22:58 | Ze sítí

Dovoz ruského plynu do Česka klesl na nulu, premiér Petr Fiala (ODS) se tím pochlubil v pondělí na svém twitterovém účtu. Poděkoval firmám i lidem za odpovědné chování, které se na tuzemské spotřebě plynu výrazně odrazilo. Lidé podle reakcí ale očekávali poděkování i za to, že odpoutání se na ruském plynu zaplatili svými účty.

Odběr ruského plynu je na nule, chlubil se Fiala. „To jsme poznali na vyúčtování,“ bouřili se lidé
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Petr Fiala

„Rok po začátku ruské agrese na Ukrajině jsme dokázali ukončit závislost na ruském plynu. Veškerý plyn, který v lednu přitekl do ČR, byl z jiných zemí než z Ruska. Opět se tak ukazuje, že všichni, kdo strašili, že nezvládneme zimu, neměli pravdu,“ oznámil předseda české vlády a přiložil graf ukazující pokles závislosti z 97 procent na nulu.

A přidal poděkování: „Děkuji také za odpovědné chování lidí a firem, díky němuž celková spotřeba plynu výrazně poklesla.“

 

 

Ruský plyn stát nahradil dovozem plynu z Norska a zkapalněným plynem LNG z Nizozemska a Belgie. K omezení závislosti na Rusku pomohly i zmíněné úspory ve spotřebě. Od října do konce ledna jsme spotřebu oproti loňsku podle vlády snížili skoro o 28 procent. V posledních pěti měsících klesl podíl dovozu ruského plynu do ČR na 2,2 procenta, v předchozích letech činil tento podíl kolem 97 procent.

Stát začal omezovat dovoz plynu z Ruska před rokem, od zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Zlomovým bodem pak bylo letní uzavření plynovodu Nord Stream, kterým proudil plyn z Ruska do Německa a odtud i do Česka.

Lidé v následné diskusi pod Fialovým příspěvkem však naznačili, že je pálí zcela jiné otázky, na které odpovědi nejsou stále známé. Týkaly se důchodu či daní.

„Dost masáže a teď o těch reformách. Graf mě nezajímá,“ napsal twitterový uživatel.

„Moc prosím o podobnou grafiku, která by ukázala, jak současný důchodový systém zatěžuje dluhem další generace a jak se projeví navrhovaná opatření pro lidi, co půjdou do důchodu za 10, 15, 20 let. A jak budou daněmi systém sytit výdělečně činní,“ zajímal se přispěvatel do diskuse.

„A zapomněl jste dodat, za jaké ceny... Což bylo jednou z hlavních příčin dnešní hrozivé inflace...,“ schytával Fiala kritické reakce. Byly mu připomenuty také ztráty, kdy celá řada lidí ukončila podnikání a upadla do chudoby.

 

Jiné Fiala rozezlil tím, že si za to také výrazně připlatili. „Ano, poznali jsme to na vyúčtování,“ reagoval další diskutér.

„Plyn a elektřina jdou na cenách dolů a my platíme vámi zastropované ceny. Jsi pěkný... Těším se na konec vlády vaší 5 a již nikdy více,“ zazněl názor.

Naopak nemalá část lidí Fialovi děkovala, že se povedlo zrealizovat to, o čem členové předchozí vlády tvrdili, že je nemožné. „Ještě poděkování občanům, že to zaplatili, jinak jsem rád, že se to zvládlo.“ „Úžasné! Neuvěřitelné! A nezbytné! Obrovský úspěch!“ zněly některé z kladných komentářů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…