Odborář na ČT: Poslanci nebo senátoři si užijí důchod, ale manuálně pracující se ho vůbec nedožije

18.03.2014 21:23

Dnešním hostem pořadu Hyde park byl šéf Odborového svazu KOVO Josef Středula. Podle něj se dnes nemusíme obávat Ruska, ale spíše rad organizací typu OECD. V nejkratší době by se také podle předsedy svazu měla navýšit minimální mzda, ze které se nedá podle Středuly v dnešní době vyžít.

Odborář na ČT: Poslanci nebo senátoři si užijí důchod, ale manuálně pracující se ho vůbec nedožije
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Středula, šéf odborového svazu KOVO

Podle Středuly je největším problémem nedůvěra lidí v českou ekonomiku. „Je potřeba, aby vznikla nová koncepce hospodářské politiky," tvrdí šéf odborového svazu. Jedním z kroků, jak důvěru získat, by mohlo být navýšení mzdy. Podle Středuly se firmy vymlouvají, že na mzdy nemají peníze, nedostatkem prostředků ale prý netrpí.

„Většina firem zde na české levné pracovní síle vydělává, přitom je potřeba pravidelně zvyšovat mzdy. My víme, že řada firem má na mateřské části společnosti naprosto jiné výsledky," říká Středula. „Například před zahájením vyjednávání o mzdách se zdají být firmy v pořádku, během vyjednávání to naopak vypadá, že jsou těsně před krachem," poukazuje na chování většiny firem šéf KOVO.

Do důchodu v sedmdesáti

Na nedávném zasedání Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), jejíž členem je i Česká republika, se řešila také nezaměstnanost a mzdy. Podle OECD by měla být například posunuta hranice důchodového věku. Tento názor ale Středula zcela odmítá. „Jsem nervózní z toho, co nám tahle různá uskupení, jako OECD, radí. Například prodloužit věk odchodu do důchodu. To by ale znamenalo, že lidé, kteří se narodili v roce 2005, by šli do důchodu, až jim bude 72 let," varuje předseda.

To si podle svých slov nedokáže představit zejména v situacích, kdy lidé vykonávají těžkou manuální práci. „Úředníci v OECD, poslanci nebo senátoři, ti si ten důchod nepochybně maximálně užijí. Ale manuálně pracující jsou už dnes rádi, že se důchodového věku dožijí v relativním zdraví a ještě si ho část užijí," dodává. Při navýšení věku odchodu do důchodu se podle něj tito lidé důchodu často vůbec nedožijí.

Odboráři musí hlídat vládu

Odboráři mají podle jeho slov vůči lidem velké závazky, mimo jiné musí „hlídat" práci vlády. „Pokud vláda nebude dělat věci tak, jak slíbila voličům, tak my budeme jednat," dodává. „Žádné odborářské ticho neexistuje a existovat ani nebude," říká. Nyní se zaměřují především na zvýšení minimální mzdy. „Minimální mzda se musí nutně zvýšit, je stále stejná sedm let. Ten, kdo ji obdrží, může úspěšně na sociálním úřadu žádat o dávku, aby mohl přežít," říká s tím, že je potřeba mzdu zvýšit i proto, aby byla částka dostatečně motivační k vyššímu výdělku.

Podle Středuly je současná vysoká nezaměstnanost vinou minulých vlád. „Důvodem je neschopnost minulých vlád. Upozorňovali jsme na příchod krize, nabízeli jsme opět řešení, ale nikdo nás neposlouchal. A dopadlo to tak, že je nyní v republice přes šest set tisíc nezaměstnaných," dodává.

Rusů se nemusíme bát

V debatě došlo i na hlavní zahraničně politickou otázku těchto dní. Podle Středuly se ale další krize spojené s ukrajinsko-ruským konfliktem obávat nemusíme. I když je Česká republika veřejně proti ruskému zásahu a podporuje vůči Rusku sankce, máme být podle šéfa KOVO klidní. „Sankce vůči nám by se teoreticky mohly týkat desetitisíců pracovních míst. A mohlo by to být ještě horší. Ale tato představa je podle mě science fiction a domnívám se, že se to nestane," uklidňuje. Kdyby ke krizi ale opravdu došlo, týkala by se podle něj dvou průmyslových odnoží. „Mohlo by se to týkat ocelářství nebo letectví," dodává Středula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, ane

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…