Odboráři na nás jsou sprostí, nadával na Primě zástupce ODS

29.04.2012 12:04

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Nízká popularita vlády, vydání ke stíhání poslance Otta Chaloupky a páteční hlasování o důvěře Nečasovu kabinetu, to byla témata nedělní Partie televize Prima Family. Hlavními hosty byli Jiří Paroubek a Zbyněk Stanjura.

Odboráři na nás jsou sprostí, nadával na Primě zástupce ODS
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Zbyněk Stanjura (ODS) v Partii TV Prima

Staronová vláda Petra Nečase získala v pátek mandát, a tudíž bude pokračovat, to bylo ústřední téma pro Jiřího Paroubka (NS-LEV21) a Zbyňka Stanjuru (ODS). "Do roka budou volby," řekl jednoznačně expremiér a bývalý šéf ČSSD s tím, že jeho nová partaj by v případě letošních předčasných voleb neuspěla. "My chceme vládu, která bude prosazovat reformní zákony a pokud to tak nebude, budeme první, kteří budeme hlasovat pro předčasné volby," kontroval předseda poslaneckého klubu ODS.

"No opravdu mě zaskočil mírný přístup, až takový znuděný, od Jiřího Paroubka. Ten přeci v České televizi s Mirkem Topolánkem vedl prakticky nejlepší diskuse, které jsem kdy viděl. Vyjma bouřlivých politicko-občanských debat v Kotli," říká pro ParlamentníListy.cz analytik Břetislav Polách. "Přeci jen sleduje Partii TV Prima několik stovek tisíc lidí, tak bych čekal od bývalého premiéra nesmírně ostrou kritiku, zatímco on hovořil o inflaci a také o efektivitě vlády a to si hodně z diváků nemohlo vůbec přeložit," doplňuje Polách. "Předseda Stanjura z ODS měl svůj obvyklý přístup - klidný, vyvážený, nekonfliktní, až nudný."

Debata se ze stability Nečasova kabinetu po deseti minutách přesunula do oblasti exportní politiky, "kde se už ztratil úplně každý," říká v nadsázce analytik Polách.

"3,7 procent předloni, loni 3 procenta v Německu, my stěží 1,7 procenta," vysvětlil Paroubek pokles trendu exportu, který se týká České republiky. Podle expremiéra nemá smysl strašit Řeckem, ale měli bychom se orientovat na Německo. Zástupce ODS, ani moderátor do Paroubkových slov nevstupoval.

Zbyněk Stanjura pouze konstatoval, že nelze hovořit o hloupých škrtech aktuální vlády. "Schodek v roce 2006, kdy vládnul Jiří Paroubek, byl shodný, jaký bude nyní. V dobách, kdy se nám dařilo, jsme vytvářeli neuvěřitelné schodky," zaútočil Stanjura na léta, kdy stál v čele vlády právě jeho diskusní rival.

"Opravdu si nemohu pomoct, ale Jiřího Paroubka, jako by ta debata nebavila. Kdykoli na něj byl záběr, buďto klepal prstem do stolu, anebo něco pročítal v papírech. Už jen tady bych chtěl poznamenat, že Paroubek byl proslulý tím, kolik různých poznámek si při vysíláních dělal. Dnes jsem si nevšimnul snad jediného tahu perem," upozorňuje Polách.

Vydat či nevydat Chaloupku? Nezajímavá otázka

Z Německa se televizní povídání vrátilo zpět do Čech, tématem bylo vydání či nevydání poslance Chaloupky (VV) do rukou policie. "Uvidíme, co nám řekne mandátový a imunitní výbor, podle toho se budeme rozhodovat," řekl Stanjura. "Je to nezajímává otázka, budeme hlasovat pro vydání," reagoval Paroubek, který se ihned poté vrátil k výpočtu státních rezerv a rozpočtů své a Topolánkovy vlády.

Právě o letech 2005 - 2006 se strhla nejvášnivější část debaty. Paroubek opakovaně vyzdvihoval, kolik stovek milionů zbytečně utratila vláda ODS. Stanjura se zase opakovaně smál a diváky ujišťoval, že to tak není. "Prosím vás," vybídnul. "Co? Tady jsou měřitelná data Eurostatu," oponoval Paroubek. "Tady už je rok 2012 a ne 2006," opětoval Stanjura.

"Tato pasáž se mi líbila, předseda Paroubek byl ostrý, jízlivý, konečně ho něco probralo z toho pochmurného naladění. Ale překvapil mě Stanujra, který se vůbec nenechal rozhodit. I když mu Paroubek skákal do řeči, on si vedl svou a ve finále se svému rivalovi smál, což se taky nevidí. Jenže Jiří Paroubek se taky nenechal rozhodit, takže mluvil a mluvil a závěr si musí udělat samotný divák. Tento díl Partie televize Prima byl hodně nezajímavý, a to z jediného důvodu - téměř se neřešila aktuální věc, tedy Nečasova vláda. Co s ní bude, co se dá čekat od Peake, proč se nerozhodnutý poslanec Chloupka náhle rozhodnul podpořit kabinet, jak se dál bude sněmovna dívat na pány Škárku a Bártu atd. Místo toho jsme slyšeli desítky cifer, prognóz a pohledů do minulosti, což mě téměř uspalo," konstatoval Polách.

Partii uzavřely masivní protesty proti vládě. Zatímco Zbyněk Stanjura nechápal, proč někteří ze zástupců lidu a odborů byli tak vulgární a militantní při svých projevech, Jiří Paroubek se vzniklou situací souhlasil. "Na demonstraci jsem byl, z lídrů odborů nikdo militantní názory neměl,“ dodal.

Jak se Nečas zachránil

Poslanci ukončili v pátek krátce před osmou večerní několikahodinovou debatu k vyslovení důvěry vládě ODS, TOP 09 a skupiny vicepremiérky Karolíny Peake (dříve VV). Kabinet důvěru podle předpokladů získal. Pro vládu bylo 105 poslanců. Proti 93. Otto Chaloupka (VV) uvedl, že s vládou sice není spokojen, ale podpoří ji. Předčasné volby by prý preferoval, kdyby "měl jistotu, že národ je schopen zvolit si do sněmovny nové poslance, kteří zde nikdy neseděli, a tedy nejsou propojeni s různými zájmovými skupinami".

Daniel Korte, poslanec TOP 09, opět ve sněmovně zazpíval slova "Pro návrh". Zopakoval tak svůj výkon při předešlém hlasování o důvěře vládě. Amerického novináře Erika Besta zaujalo, že proti vládě hlasoval Radek John a Josef Dobeš, i když určitou podporu vládě vyjadřovali. "U Dobeše může hrát roli i to, že má podporu Hradu, ale také nemusí," dodal politolog a novinář dlouhodobě žijící v Praze.

Bývalý poslanec ODS Michal Doktor v narážce na své výhrady k ministru průmyslu Martinu Kubovi (ODS) prohlásil, že sice může mít "tisíc a jednu výhradu" k výběrovým řízením nebo nakládání s penězi z EU na jihu Čech, ale že by musel být naprostý slepec, kdyby pro jednoho nebo dva ministry neviděl úkoly celé vlády.

Před řečnickým pultem v jednacím sále se v pátek dopoledne i odpoledne střídali hlavně zástupci opozice, kteří nešetřili kritikou kabinetu. Mezi opozičními a koaličními poslanci se také rozhořel spor o to, kdo je nebo není přeběhlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…