Odboráři proti zrušení koncesionářských poplatků ČT: Takové nápady vídáme v totalitních státech

08.03.2015 16:33

Odborový svaz hromadných sdělovacích prostředků se ostře vymezil proti návrhu senátora Jana Veleby (SPO) na omezení přítoku peněz směrem k České televizi. Senátorův návrh podpořil i prezident Miloš Zeman prohlášením, že ČT neplní svou roli. Odbory prohlašují, že podobný populistický návrh nevidí poprvé a odsuzují ho stejně jako ty předchozí.

Odboráři proti zrušení koncesionářských poplatků ČT: Takové nápady vídáme v totalitních státech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu prezidenta Miloše Zemana nazvaná Národe, probuď se! spojená se slavnostním setkáním při příležitosti 165. výročí narození T. G. Masaryka

Předseda SPO a senátor Jan Veleba přišel s návrhem na omezení přítoku peněz do České televize, který ji má "přivést k rozumu" a donutit k podávání objektivnějších informací. Všechny koncesionářské poplatky by podle Veleby už neměly směřovat jen do ČT, ale například do médií, kterým občané věří více. Prezident Zeman Velebu podpořil, neboť se domnívá, že ČT plní svou veřejnoprávní roli nedostatečně.

Rozhodně není vše v pořádku, ale cesta k nápravě vede jinudy

Odborový svaz hromadných sdělovacích prostředků oponuje, že podobné nápady vídáme spíše v v totalitních státech.

"Podobný nápad nezaznívá na české politické scéně poprvé. Pokaždé se vynořil v situaci, kdy předkladatel (ať už jím byl jednotlivý poslanec, či celá politická strana) toužil získat laciné body od publika, jemuž v momentě, kdy mu nabídl ušetřit na poplatcích, pochopitelně zalichotil. V podtextu byla vždy snaha podřídit veřejnoprávní média moci stran, jež by rozhodovaly o výši příspěvku na jejich fungování ze státního rozpočtu, a tudíž by měly obě média v mnohem větším područí, nežli je tomu dnes. Takto financovaná státní média jsou typická pro autoritářské totalitní režimy, nikoli pro vyspělé demokratické společnosti, ke kterým, jak doufáme, stále chceme směřovat," stojí v prohlášení odborů v čele s Jiřím Hubičkou a Adamem Komersem.

Na druhé straně, i odboráři uznávají, že ve veřejnoprávních médiích není vše v pořádku. Poukazují například na jejich bulvarizaci a svou roli jistě hraje také určitá nevyváženost témat. Cestu k nápravě ovšem nevidí v omezování v přítoku peněz, ale ve změně volby mediálních rad tak, aby v nich seděly osobnosti se znalostí věci a s patřičným renomé.

  • Celé prohlášení ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…