Odborářský boss Středula se zlobí: Poslanci vyhodili z okna 150 miliard!

29.01.2022 14:30

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula v rozhovoru pro LN prohlásil, že vláda Petra Fialy vůbec nemusela vstupovat do rozpočtového provizoria. ODS ostře vyčinil za to, že spolu s ANO, s SPD a s komunisty zrušili superhrubou mzdu. Tím se podle něj vyhodilo z okna 110 miliard. A to není všechno.

Odborářský boss Středula se zlobí: Poslanci vyhodili z okna 150 miliard!
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula ve Zlíně

Josef Středula je přesvědčen, že vláda Petra Fialy (ODS) si měla ponechat rozpočet předchozího kabinetu Andreje Babiše (ANO).

„Zdědila rozpočet, který byl připraven, a nic nebránilo tomu, aby jej v průběhu roku měnila. Disponuje přece parlamentní většinou. Vláda si tím dodatečně přidělala obrovské množství práce a kapacitu, která je k tomu třeba, přitom mohla věnovat několika dalším, stejně důležitým tématům,“ zdůraznil odborářský boss.

Jedním dechem dodal, že bylo velkou chybou zrušit superhrubou mzdu, což odhlasovala ještě Babišova vláda ve spolupráci s poslanci ODS, s SPD Tomia Okamury a s komunisty.

„Minulá vláda, ve shodě především s ODS, v jedné jediné položce, zrušení superhrubé mzdy – dovolím si říci – vyhodila z okna 110 miliard korun. A prostřednictvím dalších daňových změn dalších asi 40 miliard. Kdyby to byl výdaj na pomoc ekonomice v souvislosti s covidem, pak by k tomu nikdo neměl připomínky. Ale deficit, který vzniká, není jen deficitem výdajovým. Těmito rozhodnutími rozpočet přišel o významné příjmy a teď ty peníze chybí. My jsme před touto situací varovali. Říkali jsme, že zrušení superhrubé mzdy a zvýšení mezd a platů je na dluh. A teď se to bude splácet. Protože se v minulém období udělaly chybné daňové změny, které neměly nic společného s covidem. Jako třeba zrušení daně z převodu nemovitostí,“ pokračoval v palbě Středula.  

Lidé od státu očekávají určité penzum služeb a vláda teď podle Středuly musí vyřešit, z čeho je zaplatí. To se podle něj neobejde bez změn v daňovém systému. Osobně by uvítal, kdyby se nejbohatším Čechům zvedly výrazněji daně, než aby se všem plošně, i těm nejchudším, zvedaly daně o sto korun.

Současně je přesvědčen, že zaměstnancům měly rychleji růst mzdy. Kdyby mzdy opravdu rostly rychleji od roku 1990 až dodnes, lidé by podle odboráře neměli takový problém s cenami energií. Měli by je z čeho zaplatit.

„My jsme naši kampaň Konec levné práce nezačali jen tak. Byli jsme si vědomi, že nás doženou ceny. Ale bohužel nás ty ceny dohánějí rychleji, než přichází mzdová konvergence. Proto jsou ty diskuse kolem minimální mzdy, kolem výše mezd a inflace tak ostré. Část z těch 32 let, které uplynuly od sametové revoluce, jsme v tomhle ohledu promarnili, a ten rozdíl mezd proti Německu, když jej budeme brát jako porovnatelnou hodnotu, se nemění,“ upozornil Středula. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …