Odborníci hodnotí Klausův projev: Očekávatelný a banální

29.10.2012 6:57

Ty, kteří znají styl vyjadřování prezidenta republiky, nemohl včerejší projev Václava Klause ke 28. říjnu prakticky ničím překvapit. Varoval před evropskou integrací, vymezil se vůči nejrůznějším aktivistům a vyzval občany, aby nehodnotili dnešek tak kriticky, jak se v posledních dnech děje, protože si dnes žijeme relativně dobře po materiální stránce.

Odborníci hodnotí Klausův projev: Očekávatelný a banální
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Václav Klaus na Pražském hradě během recepce následující po předávání státních vyznamenání 28. října 2012

Prezident Václav Klaus prones tradiční projev k 28. říjnu. U příležitosti devadesátého čtvrtého výročí vzniku republiky se prezident věnoval především aktuálním společenským jevům. Zkritizoval levicovou i pravicovou vládu a vyzval občany k optimismu. Jak jeho projev hodnotí odborníci? Pozastavují se např. nad tím, že ve svém posledním projevu ke 28. říjnu  v pozici hlavy státu alespoň trochu nebilancoval. Informuje o tom dnešní MF Dnes.

Máme se relativně dobře

"Nečekal jsem, že jeho poslední projev ke 28. říjnu bude až tak banální. Myslel jsem, že třeba alespoň zhodnotí svých deset let ve funkci, ale žádnou novou myšlenku jsem neslyšel, komentuje Klausův včerejší projev politolog Josef Mlejnek.

Podobně se na Klausův proslov dívá i sociolog Jan Herzmann, ředitel agentury PPM Factum, který také nenachází nijak převratné myšlenky, ale vyzdvihuje skutečnost, že Klaus pochválil současnou vládu za škrty. Zároveň jí však jednoznačně vytkl, že nezbytné úsporné kroky nedokázala občanům vysvětlit.

Na prvním místě Klaus varoval před hlubší integrací EU, před společnou měnou a vymezil se také proti ekologickým aktivistům, či intelektuálům. Prezident dal však také najevo, že hledí s jistou mírou optimismu do budoucna a věří, že za šest let, až naše republika bude slavit sté výročí, bude co oslavovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…