Odborníci nevědí, jak pravděpodobný je přenos koronaviru do Evropy

23.01.2020 20:43

Odborníci zatím nevědí, jak pravděpodobný je přenos onemocnění koronavirem z Číny do Evropy. Dosud není k dispozici dostatek dat o jeho šíření, čeká se na více informací z Číny, řekla dnes novinářům hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová. Podle ní zatím není nutné vydávat doporučení, aby Češi do Číny necestovali. Musejí tam ale dodržovat hygienická pravidla jako třeba při epidemii chřipky. České Ministerstvo zahraničí nedoporučuje cesty do města Wu-chan, které je považováno za ohnisko nákazy. Ve Wu-chanu jsou podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) tři čeští občané.

Odborníci nevědí, jak pravděpodobný je přenos koronaviru do Evropy
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Poušť Taklamakan leží v čínské provincii Sin-ťiang

Počet obětí nového koronaviru stoupl podle posledních oficiálních informací nejméně na sedmnáct. Jednotlivé případy onemocnění se objevily také ve Spojených státech a dalších asijských zemích.

Kvůli nedostatku dat bylo bez jasného stanoviska přerušeno i středeční jednání Světové zdravotnické organizace (WHO), znovu měla zasedat dnes. „Konkrétní čísla pravděpodobnosti přenosu do Evropy zatím neumíme říct. WHO ještě nemá dostatek informací o tom, jaká je přenosnost onemocnění a jak je závažné,“ řekla.

WHO podle Gottvaldové nedoporučí státům konkrétní opatření, ta se odvíjejí od vyhodnocení rizika. Země ale dostanou větší míru legitimity například pro získávání seznamů cestujících od leteckých společností. „Nejdůležitější opatření v případě takové epidemie jsou ta, která se učiní v místě nákazy,“ dodala. Musejí být účinná a nesmějí být příliš nákladná. Česko podle ní vyhodnocuje a sleduje dostupná data. „Další případná opatření se budou odvíjet od dalšího vývoje,“ uvedla.

Zatím úřady nedoporučují rušit cesty do Číny. „Nákaza je specifická pro tu oblast, my máme jiné kulturní podmínky, jiný způsob života,“ doplnila hygienička. „Máme nyní chřipkovou sezónu, takže opatření jsou podobná, protože jde také o respirační virus,“ dodala. Lidé by si měli například více mýt ruce nebo nosit přes ústa roušku.

České Ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že lidem nedoporučuje cesty do jedenáctimilionového města Wu-chan. Důvodem jsou opatření místních úřadů kvůli narůstajícímu počtu nakažených. „V místě byla uzavřena letiště a hromadná doprava,“ upozornilo. V celé Číně by podle něj měli lidé dbát zvýšené opatrnosti, nezdržovat se v místech s velkou koncentrací osob, nenavštěvovat tržnice a používat preventivně ústní roušky.

„Ve Wu-chanu jsou tři čeští občané, dva studenti a jedna osoba, která tam trvale žije. Naši konzulární pracovníci jsou s nimi ve spojení. Řešíme s čínskými úřady možnost jejich přemístění,“ řekl dnes ministr Petříček. Čeští diplomaté v Číně podle něj koordinují své kroky se zastupitelskými úřady dalších zemí EU.

Česko nemá s Wu-chanem přímé letecké spojení. Ministerstvo zdravotnictví proto v úterý uvedlo, že neuvažuje o screeningu pasažérů přilétajících z Číny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…