Odborníci si jej váží, za vystoupení v ČT však nový ministr sklízí smích: Jako lampasák

05.07.2013 8:52

V pořadu Události, komentáře na ČT24 vystoupil včera jako jeden z hostů i budoucí ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala, uznávaný docent, rektor a bývalý ředitel Třineckých železáren. „Byl jsem osloven jako krizový manažer a nějaké politické hrátky mě nezajímají,“ pronesl například se svým nezaměnitelným ostravským akcentem. Někteří uživatelé Facebooku glosují jeho vystoupení ironickými poznámkami.

Odborníci si jej váží, za vystoupení v ČT však nový ministr sklízí smích: Jako lampasák
Foto: repro ČT 24
Popisek: Jiří Cienciala přijal nabídku na post ministra průmyslu a obchodu v Rusnokově vládě

„Mně ten nový pan ministr průmyslu 'Číčala' připomíná ty lampasáky z Černých baronů. No hlavně, že při té bídě bude alespoň nějaká legrace,“ poznamenává s úsměvem například Tomáš Haas, bývalý poradce exprezidenta Václava Klause a známý bloger. S jeho slovy souhlasí i většina jeho reagujících přátel. „Ano, pan ministr je pravděpodobně vnukem kapitána Troníka. A celé sestavování vlády nejspíše řídí Zdeněk Troška jako část komedie Babovřesky III,“ komentuje jeden z nich (poněkud nepřesně - politruk Troník byl poručík, pozn. red.).

Vystoupení nastupujícího ministra Ciencialy lze zhlédnout ZDE od 25. minuty záznamu.

Tomáš Cikrt, bývalý mluvčí exministra zdravotnictví Tomáše Julínka, dokonce považuje Ciencialu za jakousi ostravskou recesi. „Zvláštní dvojí význam - žijeme v recesi, čili vládnou nám recesisté…,“ dodává.

Cienciala je každopádně mezi odborníky považován za úspěšného manažera. Rektor ostravské soukromé Vysoké školy podnikání je profesně spjat především s Třineckými železárnami, které řídil čtrnáct let a od roku 2012 je členem jejich dozorčí rady. Vítěz ankety Manažer roku za rok 2008 rovněž působí v Radě pro výzkum, vývoj a inovace, kterou využívá odstupující kabinet Petra Nečase.

Stát by měl přestat přehlížet české podnikatele

V pořadu Události, komentáře označil jako svou hlavní prioritu povýšení průmyslu do pozice národního zájmu. „Musíme si uvědomit, kým chceme být a čím se chceme živit,“ řekl a poukázal na skutečnosti, že 50 procent českého hrubého domácího produktu tvoří právě oblast průmyslu. „Musíme vědět, jestli do toho budeme investovat a rozvíjet ho, nebo najdeme jiný způsob obživy,“ dodal Cienciala.

Podle jeho slov je nejvyšší čas, aby stát vytvořil podmínky pro české podnikatele. „Snaha státu už tu byla v podobě investičních pobídek, ale ty byly zaměřeny spíše na zahraniční kapitál,“ uvedl. Důležité je prý vzbudit v českých podnikatelích dostatek zájmu a odvahy pro investice do svého podnikání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…