Odborník na ústavní právo kritizuje Kalouska: Jeho výtky nejsou opodstatněné

25.06.2012 15:57

Ministr financí Miroslav Kalousek naznačil, že celá kauza kolem Vlasty Parkanové vznikla na politickou objednávku a policie se přitom dopustila naprosto nepravdivého a vylhaného obvinění. To ale kritizoval pro Český rozhlas odborník na ústavní právo Marek Antoš.

Odborník na ústavní právo kritizuje Kalouska: Jeho výtky nejsou opodstatněné
Foto: hns
Popisek: Miroslav Kalousek a Vlasta Parkanová, koláž

Podle odborníka na ústavní právo Marka Antoše nejsou výtky ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) na postup policie v kauze exministryně obrany Vlasty Parkanové opodstatněné.

Kalousek totiž v neděli v diskuzním pořadu České televize k případu Parkanové řekl: „Zcela důsledně musíme vyšetřit, co vedlo policii k tomu, že se dopustila naprosto nepravdivého a vylhaného obvinění.“

„Podstatná otázka je, zda to bylo nebo nebylo legální. Já ten případ neznám, ale domnívám se, že tím, kdo to má posoudit, je právě soud a nikoliv Poslanecká sněmovna. O legálnosti stíhání tak má rozhodovat soud a ne politici. Mám dojem, že tyhle výroky nepatří do řešení toho případu, to má skutečně rozhodnout jen soud. Musí říci, zda došlo, nebo nedošlo k porušení právní povinnosti,“ zmínil ale k tomu Radiožurnálu odborník na ústavní právo Marek Antoš.

Vyšetřovatelé viní Vlastu Parkanovou z toho, že kvůli chybějícímu posudku na cenu letounů CASA stát zbytečně přišel o více než 650 milionů korun.

Kubice: Postupují pod dozorem státního zástupce

Nad slovy ministra Kalouska se ale podivil pro Radiožurnál i ministr vnitra Jan Kubice.

„Policie postupuje pod dozorem státního zástupce. A pakliže policejní orgán dospěl k právnímu názoru, že byl spáchán trestný čin, je to jeho právní názor a korigovat ho může jenom dozorující státní zástupce, popřípadě nadřízené státní zastupitelství může v případě pochybností nařídit dozorovou prověrku,“ vysvětlil Radiožurnálu Kubice.

Mandátový a imunitní výbor (MIV) Poslanecké sněmovny jednal o Parkanové již minulou středu. Tehdy ale o osudu političky nerozhodl. Parkanovou chtějí totiž členové výboru tuto středu vyslechnout. Zda ale pak doporučí sněmovně její vydání k trestnímu stíhání, to zatím jasné není. Zatímco sociální demokraté a komunisté chtějí Parkanovou vydat, poslanecké kluby TOP 09 a ODS jsou nejednotné. 

Poslanci si ve středu ale vyžádali možnost nahlédnout do policejního spisu, Kromě toho požádali i o stanoviska  ministerstva financí a obrany k tomu, zda Parkanová měla povinnost zajistit si nezávislý znalecký posudek na cenu letounů, jak tvrdí policie.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…