Odborník v ČT radil, co říct lidem z náměstí. Vtipy o svetru to nejsou

28.09.2022 21:05

V několika městech po celé zemi lidé protestovali proti vládě. Pořadatelé demonstrací chtějí demisi kabinetu a obrat v politickém směřování země. Kritizují energetickou vládní politiku a požadují uzavření smluv na dodávky plynu přímo s Ruskem a vystoupení Česka z NATO. Jak vážné varování pro vládu jsou tisíce lidí na náměstích? A vede si kabinet v komunikaci s lidmi dobře? Hostem Interview ČT24 byl sociolog Ondřej Císař.

Odborník v ČT radil, co říct lidem z náměstí. Vtipy o svetru to nejsou
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Ondřej Císař

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí
Podle policie se dnes na demonstraci sešly řádově nižší desítky tisíc lidí. „Čekal jsem, že se sejde méně lidí než na té demonstraci, která byla svolána stejnými organizátory minule, a v tomhletom ohledu se to očekávání naplnilo. Zároveň s tím ale platí, že v prostředí České republiky se jednalo o poměrně velkou demonstraci,“ zmínil Císař. 

Lidé, kteří se dnes sešli na náměstích, se podle něj cítí nejistí. „Cítí se znejistělí tou situací, ve které se nacházíme, oni se cítili takto už před začátkem války na Ukrajině a dnes, po začátku války na Ukrajině a v důsledcích, které to přináší z hlediska rostoucích cen a cen energií, řada z nich neví, jak bude zvládat svou životní situaci, a proto jsou k dispozici k mobilizaci přesně tato témata,“ dodal Císař. 

„Nejsem profesor sociologie, abych hodnotil občany, jejich politické postoje a to, jestli jsou adekvátní, nebo nejsou, pokud to oni takto cítí, tak jsou adekvátní postoje, oni podle nich jednají a vlastně tu politickou realitu tím pomáhají vytvářet. A mým úkolem není říkat, jestli je to v pořádku, nebo to v pořádku není, já jsem schopen říct něco o mechanismech, které k tomu vedou,“ zmínil Císař, že lidsky daným lidem v této situaci rozumí.

Sociolog Císař následně hovořil o situaci v roce 2015, kdy jsme tady měli podle jeho slov sérii menších demonstrací kvůli migrační krizi. „Samy o sobě příliš mnoho neznamenaly a ti jejich aktéři dneska prostě nejsou vidět, ale zároveň s tím ty demonstrace velmi pravděpodobně signalizovaly celkový posun té politické sféry, i mainstreamových, těch důležitých politických etablovaných stran, vlastně k těm postojům imigračním, které byly prezentovány na těchto demonstracích. Takže z hlediska té funkce signalizace nálad ve společnosti, když to budeme interpretovat v kontextu dalších událostí, nevytrhneme to z toho kontextu, co se děje jinde, než je na těch ulicích, tak to určitě nějaký důležitý indikátor může být,“ dodal Císař.

A co tedy indikuje dnešní demonstrace či demonstrace, která se uskutečnila 3. září, v tom širším kontextu? „Dnes se nacházíme v situaci, která nahrává, když to řeknu takhle, právě organizaci těch řekněme krajně pravicových sil, které prezentují spíše nacionalistickou, protievropskou alternativu k dnešku. A to jsou události, které můžeme sledovat nejen v České republice. Ten kontext, o kterém se bavíme, není jenom kontext České republiky a toho, co se děje na ulicích v Praze nebo v jiných městech, či to, co se dělo v komunálních volbách, kdy minulý týden posílila SPD, například která má blízko tady k těmto silám nebo k těmto postojům. A to podobné se děje v jiných zemích Evropy, v italských volbách zvítězila na podobné platformě nebo na blízké platformě politická strana a dnes nevíme, co bude přesně znamenat pro Itálii a pro Evropu, můžeme to sledovat ve Švédsku, tyhle politické síly se mobilizují v tom širším evropském nebo světovém kontextu, takže je to něco, co není specificky české,“ řekl Císař. 

Když pak hovořil k vládě Petra Fialy, uvedl, že kabinet je určitě zodpovědný za celkové prostředí, ve kterém se demonstrace konají. „Ve chvíli, kdy budete člověku, který má pocit, že neví, jak zaplatí náklady na vytápění, říkat, že si prostě obleče druhý svetr, tak pokud tohleto bude to vaše, nebo i v nějakém polovtipu budete tohleto prezentovat jako představitel té politické elity nebo těch, kteří vlastně rozhodují, tak to u těch lidí spíše než úsměv vyvolá touhu tomu říct dost. A v tomhletom ohledu vlastně vláda vytváří určité příležitosti, tomu říkáme, pro určitou mobilizaci v ulicích. A ta komunikace je v tomto ohledu důležitá – a vláda má spoustu prostředků na to, aby o této komunikační strategii přemýšlela a měla ji rozvinutou a spolehlivou a nevypouštěla věci, které mohou vést pouze k tomu, že budou lidi provokovat,“ dodal Císař.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…