Odbory budou v Praze protestovat proti chudobě, po vládě žádají konkrétní kroky

08.10.2022 6:15

Na Václavském náměstí v Praze budou dnes po poledni demonstrovat odboráři proti zdražování a propadu životní úrovně v Česku. Na akci nazvané Pět minut po dvanácté hodlají vyzvat vládu, aby bezodkladně pomohla lidem a firmám zvládnout obtížnou situaci. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS), která demonstraci svolává, je s 31 svazy a 270.000 členy největší odborovou centrálou v zemi. Její šéf Josef Středula v současnosti sbírá podpisy pro kandidaturu na prezidenta.

Odbory budou v Praze protestovat proti chudobě, po vládě žádají konkrétní kroky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Podle odborářů vláda nechala svým otálením dojít situaci do stavu, kdy má Česko jednu z nejvyšších inflací v Evropské unii, domácnostem se propadá kupní síla a firmy ztrácejí konkurenceschopnost. „Odmítáme propad reálných příjmů, propad do chudoby, nemravné marže a zneužívání situace, škrty bez jasné strategie a nesmyslné snižování příjmů veřejných rozpočtů,“ uvedli organizátoři dnešní demonstrace na webu.

Po státu odboráři chtějí okamžité zavedení regulace cen základních životních potřeb a zpřísnění cenové kontroly nebo regulaci cen potravin, energií, pohonných hmot, vody a nájemného. K dalším požadavkům odborů patří i zvýšení minimální mzdy na 18.200 Kč ještě v letošním roce a přednostní zaměření výdajů státního rozpočtu na boj proti ekonomické krizi.

Odboráři z ČMKOS demonstraci ohlásili na svém shromáždění počátkem září. Na oznámení tehdy reagoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Uvedl, že v pořádání takových akcí v době, kdy vláda opatření chystá, nevidí logiku. Zmínil, že buď odbory chtějí konstruktivně jednat a hledat řešení, nebo demonstrovat.

V minulosti svolali odboráři do Prahy už několik masových protestních akcí. Například v dubnu 2012 zorganizovaly na Václavském náměstí demonstraci proti úsporným plánům kabinetu Petra Nečase (ODS), do které se podle odborářů zapojilo až 150.000 lidí. Policie tehdy odhadla počet demonstrantů na 90.000. Velkou účast – ovšem nižší než v dubnu 2012 – měly i další odborářské demonstrace. Na 120.000 odborářů (podle policie jen zhruba polovina) protestovalo například v listopadu 1997 proti vládě tehdejšího premiéra Václava Klause (ODS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…