Odbory dělají, co můžou. Konečně, míní Fiala

02.04.2011 18:45

Odbory konečně otevřely oči a začaly se bít za zájmy lidu, píše Zbyněk Fiala. Radí vládě, která je diletantská, jak by se věcí měly mít. A vláda by jim měla naslouchat.

Odbory dělají, co můžou. Konečně, míní Fiala

"Začátek informační kampaně Českomoravské konfederace odborových svazů vypovídá i tom, co se v odborové centrále děje. Uvědomila si, že je v tuto chvíli nejsilnější složkou občanského nesouhlasu s diletantskými reformními pokusy vlády 118, jejímž jediným cílem je využít náhodné mocenské převahy pro drastické obohacení vznikající oligarchie a měkké zotročení zbytku obyvatelstva tou nejspolehlivější metodou, chudobou," píše Fiala na serveru vaševěc.cz.

"Diletantismus je slabinou vlády, do nebe volající, ale nelze čekat na to, až jí to spadne na hlavu samo. Nestačí se bavit tím, že každý den vytáhne z klobouku jiná definitivní čísla, přes která pár nejbližších hodin nejede vlak," opírá se do vlády. Prý se opakuje situace z roku 2008, kdy Miroslav Kalousek předpovídal pětiprocentní růst, zatímco přišel pětiprocentní pokles.

Krize neodeznívá, nenechme se mýlit

"Některé zprávy se snaží naznačovat, že krize odeznívá. V USA přibývají nová pracovní místa, lepší se strojírenství - ano , tak to je, ale za jakou cenu?" ptá se Fiala. "Cena je 1000 miliard dolarů přírůstku rozpočtového deficitu ročně, za deset let by to mělo být 10 tisíc miliard. Peníze, které plynou do ekonomiky, sice přinášejí pozitivní efekt, ale vzniká pak problém dluhu. Jak se to dá splácet? Asi to není možné."

Stejná situace nastane brzy i v Evropě a bude tím horší kvůli Evropské unii. "Jak to může dopadnout? Nevyhnutelně výrazným zbídačením, ale to pak povede ke značným politickým problémům a jejich následkům. Něco lze také dopustit, ale pak to země, které peníze půjčily, přenesou na své daňové poplatníky," předpokládá. "Dluhová krize, před kterou stojí Evropa, je rozbuškou společné Evropy. Pokud si nepřiznáme tento problém, tak nevidím cestu."

Česko jako by ztratilo rozum

"U nás to vypadá, jako bychom ztratili zdravý rozum. Taková ztráta rozumu se vždycky odehrává, když je nějaká krizová situace," obrací se Fiala k Česku.

"Říká se, že ekonomika oživuje, to je pravda, ale zvedá se jen část ekonomiky, průmyslová výroba, která je napojená na německý export. Jakmile dojde k poklesu německého exportu, projeví se to i u nás. Týká se oživení dalších odvětví? Pochybuji. (...) Vládní opatření podryla důvěru zaměstnanců státního sektoru, dokonce i je mohou poklesy platů dostat do problémů s hypotékou. To jsou ty znepokojivé signály."

ČMKOS se snaží vládě otevřít oči a bojovat proti pochybným až nesmyslným návrhům za práva občanů a zaměstnanců. Fiala je za to rád.

Zbyněk Fiala šéfoval týdeníku Ekonom a později i Literárním novinám. Do Literárních novin stále přispívá.

Čtěte:

Odbory budou jednat o protestech proti vládním reformám

John káral policejní odbory: Na jejich číslech není zbla pravdy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…