Odbory stanoví svůj postup pro vyjednávání o růstu platů

12.06.2018 6:48

Odboráři z veřejných služeb a správy se dnes dopoledne sejdou v Praze, aby se dohodli na dalším postupu pro vyjednávání o růstu platů s vládou. Pro příští rok požadují plošné přidání o deset procent. Na svém protestním shromáždění zváží i nátlakové akce. Ještě před odborářským setkáním se chystají na tiskové konferenci plánovaný vývoj výdělků představit premiér Andrej Babiš (ANO), ministryně financí Alena Schillerová a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (oba za ANO). Už dřív uvedli, že s plošným navyšováním nepočítají.

Odbory stanoví svůj postup pro vyjednávání o růstu platů
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Odbory s tím spokojeny nejsou. Vadí jim, že vyjednávání o platech ještě nezačala a že chystaný kabinet ANO a ČSSD s podporou komunistů v programovém prohlášení píše o přidávání jen u vybraných profesí. Dokument zmiňuje třeba učitele či pracovníky v sociálních službách a kultuře.

V prvním návrhu rozpočtu na příští rok ministerstvo financí počítá s navýšením objemu prostředků na platy učitelů v regionálním školství o 15 procent. Ostatním zaměstnancům veřejného sektoru zvedá sumu na výdělky o šest procent. Stát by to mělo 16,4 miliardy.

Na desetiprocentním růstu trvají zdravotnické odbory. Odvolávají se na to, že jim takové zvýšení Babiš na společném jednání začátkem května slíbil. Premiér na to reagoval tak, že přidání podpořil, ale neslíbil. Novinářům před pár dny řekl, že výslovně jeho kabinet zmiňoval jen zvýšení příplatků za směny pro sestry a sanitáře.

Podle Babiše by plošné přidávání nebylo spravedlivé. Odbory naopak chtějí, aby z dobré kondice české ekonomiky profitovali všichni pracovníci veřejného sektoru. V rozpočtové a příspěvkové sféře působí 13 odborových svazů. Zastupují hasiče, učitele, zdravotníky, úředníky, knihovníky či herce a zpěváky.

Ve veřejném sektoru se platy zvedaly naposledy loni v listopadu. Učitelům tarify rostly o 15 procent, ostatním o deset procent. O desetinu si polepšili od ledna pak i zdravotníci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…