Odchod z Afghánistánu je zbabělost, řekl státníkům prezident Zeman. Použil srovnání s Hitlerem

10.05.2021 20:26

Prezident Miloš Zeman na summitu bukurešťské devítky, sdružující kromě Visegrádské čtyřky a Rumunska i Bulharsko a pobaltské země, prohlásil, že odchod vojáků z Afghánistánu vnímá jako „zbabělost“ či „kapitulaci“. Vyjednávání s Tálibánem pak Zeman přirovnal k vyjednávání s Adolfem Hitlerem a varoval před „stejnými důsledky“.

Odchod z Afghánistánu je zbabělost, řekl státníkům prezident Zeman. Použil srovnání s Hitlerem
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Anketa

Jste Čech, nebo Evropan?

96%
2%
hlasovalo: 23108 lidí
Zeman na summitu prezidentů bukurešťské devítky před představiteli Rumunska, Bulharska, pobaltských států a zemí Visegrádské čtyřky se ve svém projevu formou videokonference ostře ohradil proti stahování vojáků z Afghánistánu.

Prezident Zeman připomenul, že už na poslední vrcholné schůzce Severoatlantické aliance v Londýně protestoval proti stažení z Afghánistánu „jako jediný bojovník“. „Na posledním londýnském summitu NATO jsem jako osamělý bojovník protestoval proti stažení z Afghánistánu. Právě teď bych měl říci, dovolte mi citovat Talleyranda: ‚Je to horší než zločin. Je to chyba,‘“ varoval Zeman s odkazem na slova známého francouzského diplomata.

Svá slova podpořil poukazem na nedávný útok v zemi. „Víte o krvavém útoku na studentky v Kábulu a dobře víte, že prezident Ghaní obvinil Tálibán. Je to zcela pochopitelné, protože Tálibán je striktně proti vzdělávání žen,“ připojil.

Po našem stažení z Afghánistánu podle Zemana v zemi může zavládnout scénář, jenž sám prezident označuje jako „katastrofický“. „Prvním krokem po našem odchodu z Afghánistánu bude, že Tálibán potlačí legální afghánskou vládu. Druhý krok: bude vládnout na celém území Afghánistánu. V dalším kroku vytvoří nové teroristické centrum, které by se dalo přirovnat k Islámskému státu posledních let,“ upozornil.  

Několik slov připojil i ke generálnímu tajemníkovi NATO Jensi Stoltenbergovi, jenž se Zemanem v rámci svého pohledu sdílí obavy. „Existuje vážné riziko, že v Afghánistánu vznikne nové teroristické centrum,“ predikuje generální tajemník NATO podobný scénář. „Jensi, pokud máš stejný názor jako já, proč neprotestuješ proti stažení z Afghánistánu?“ obrátil se s poukazem na tato slova Zeman na Stoltenberga.

Stažení vojáků z Afghánistánu přirovnává k politice ústupků a k přistoupení na požadavky Hitlera. „Proti této velké chybě, která mi připomíná politiku appeasementu, dokonce zbabělost, dokonce kapitulaci. Vyjednávání s Tálibánem je velmi podobné vyjednávání s Adolfem Hitlerem se stejnými důsledky,“ připodobnil český prezident a neopomněl ostatním hlavám států připomenout, že Tálibán disponuje značným jměním kvůli produkci opia.

Dodal, že pak dokonce „mohou následovat nové teroristické útoky, jako byl například útok na dvojčata“, a následně situaci připodobnil k nejznámějšímu z příběhů řecké mytologie.

„Jako osamělý bojovník bych chtěl být Kassandrou, která protestuje proti tomu, aby byl u brány Troji postaven dřevěný kůň, a víte, že Kassandra měla pravdu,“ zakončil prezident Zeman svůj projev na bukurešťském summitu prezidentů přirovnáním se k řecké mytologické věštkyni a dceři trojského krále Priama.

Všechny vojenské síly z Afghánistánu chystají Spojené státy a další země včetně států NATO stáhnout do 11. září.

Zeman před stažením se z Afghánistánu varuje dlouhodobě, v listopadu 2018 například apeloval, že by Česko mělo naopak své síly v Afghánistánu posílit. „Ústup z Afghánistánu by byl nejenom zbabělostí, nejenom popřením našeho národního zájmu, ale také zbytečnou, zmarněnou obětí našich vojáků,“ řekl tehdy prezident. Varoval též, že se v Afghánistánu bojuje také za minimalizaci teroristické hrozby v Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…