Ódéesáci z Liberecka vychvalují Nečasovu vládu. Byla prý nejlepší v historii

18.08.2013 5:21

Na Petra Nečase a vládní kabinet, který v uplynulých letech vedl Českou republiku, se valí vlna kritiky. Členové ODS z Libereckého kraje však vládu hájí. Tato vláda prý byla nejlepší v novodobé historii České republiky.

Ódéesáci z Liberecka vychvalují Nečasovu vládu. Byla prý nejlepší v historii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas se obhajoval před sněmovnou, avšak kritika byla veliká

„Tuto vládu považuji za nejlepší ve dvacetileté historii České republiky. Prosadila občanský zákoník, církevní restituce a druhý pilíř důchodové reformy. Což se nepodařilo žádné předchozí vládě, i když se o to snažily. Důstojně reprezentovala v Bruselu a v zahraniční politice. Snížila schodek státního rozpočtu v době světové recese,“ vyjmenovává Vít Šlechta, lékař z Libštátu u Semil.

Podobné hodnocení zaznívá i od Jiřího Hrabáka z Jablonce. Ten však připojuje i kritiku. „Zároveň bude expremiér Petr Nečas vnímaný jako nekomunikativní šedá myš s tragickou personální politikou, který odvolává ministry vlády přes média či mobilní telefon. Navíc prohospodařil neopakovatelný potenciál 118ti mandátové většiny,“ uvádí.

Ze špatné komunikace však neviní jen expremiéra Nečase, ale celou ODS. „Nemá špatný program. Přesto dlouhodobě ztrácí členy a voliče. Je to tím, že své úspěchy tají před veřejností. S lidmi, které trápí množství byrokracie, korupce a exekutorské zvůle, nekomunikuje, a to dlouhodobě. Nevysvětluje, neptá se. Nemá kontakt s realitou,“ myslí si.

Nečas své záměry nedokázal vysvětlit

„Vláda Petra Nečase jako první kousla do řady kyselých jablíček, které bylo nutné přetavit k prospěchu České republiky. Včetně Izipu i sKaret, projekty, které se měly dotáhnout do funkčnosti a ne je rušit. Prosadila důchodovou reformu, ale těch věcí bylo víc,“ míní Hrabák.

S chválou se přidává i Šlechta. „Minulá vláda pokračovala ve vysokém standardu sociální spravedlnosti, která je v naší zemi tradičně na vysoké úrovni. Lehké zvýšení DPH bylo příliš hysterizováno, v mnoha zemích EU je vyšší než u nás. Žádná vláda neučinila více v boji proti korupci,“ konstatuje.

Proč je tedy Nečasova vláda vnímána jako krajně nepopulární? „Bohužel, Nečas si komplikoval život jako premiér nikoli kvůli své práci, aktivitě a tahem na řešení problémů, ale tím, že nepochopil, že svoje záměry musí také vysvětlovat veřejnosti. S ní komunikoval málo, omezil se na oficiální příležitostné tiskové konference,“ vypozoroval Hrabák.  Což ale bylo málo na to, aby získal podporu lidí pro své reformní kroky. „Tím doslova vyklidil pole té armádě kritiků, kteří byli v médiích se svou negací slyšet daleko víc než vládní šéf,“ říká jablonecký člen ODS.

ODS své úspěchy před veřejností úpěnlivě tají

Hrabák však ze špatné komunikace neviní jen expremiéra Nečase, ale celou ODS. „Nemá špatný program. Přesto dlouhodobě ztrácí členy a voliče. Je to tím, že své úspěchy tají před veřejností. S lidmi, které trápí množství byrokracie, korupce a exekutorské zvůle, nekomunikuje, a to dlouhodobě. Nevysvětluje, neptá se. Nemá kontakt s realitou,“ myslí si.

Hlasy dodává Praha, ministry (a premiéry) Morava

Všímá si i zajímavého paradoxu ODS, který nazývá nedostatečný respekt k vítězné mentalitě. Projevuje se například tím, že ačkoliv největší volební úspěchy občanských demokratů jsou v Praze, ministry a premiéry (viz Topolánek a Nečas)  dodává Morava. Podobná situace je i v Libereckém kraji. Krajské organizaci šéfuje Přemysl Sobotka z Liberce, kde občanští demokraté prohráli několik posledních voleb. Přesto v červenci obhájil svoji pozici oproti kandidátovi, z pohledu ODS mnohem úspěšnějšího Jablonce, Petru Beitlovi.

„Vidím neschopnost mnoha politiků s úctou a včas odejít. Ještě tu nebyl předseda strany – a to se netýká jen ODS – který odešel včas a s noblesou. Vždy se tak stalo ve chvíli, kdy se situace stala neudržitelnou,“ zmiňuje.

O Libereckém kraji Hrabák píše: „Volební výsledky pak hovoří jasně. Liberecká ODS má mezi voliči špatnou pověst. V minulých volbách u ní nastal takový sešup voličské přízně, že to nemá obdoby. Ztrátu dominance v regionu a zvláště volební lekce od „malého“ Jablonce, to Liberečtí asi těžko vydýchávají. Ale měli by a šanci mají. Třeba tím, že začnou napravovat ty hříchy po mistrovství světa v lyžování, neboť Mirek Topolánek, Přemek Sobotka a bývalý liberecký primátor Kittner svá jména spojili s tím, co se pak přihodilo. A přestat hrát mrtvého brouka a snažit se napravit ty milionové ztráty místních podnikatelů, bezpochyby většinou voličů ODS, kterým „Katka“ zůstala dlužit.“ 

„Není tajemstvím, že volební fantastický úspěch malého Jablonce vyrostl právě na těch obrovských chybách velkého Liberce. Dva poslanci Parlamentu ČR, jeden senátor, to je bomba,“ konstatuje. „A na té bombě měla ODS v regionu Liberec vše postavit do té doby, než vyroste třeba Česká Lípa či Semily. Prostě úspěšné tváře postavit do čela,“ myslí si Hrabák. 

Změna nenastala, voliči možná vytáhnou červenou kartu

Což se však nestalo. „Bohužel, a to se bude už nyní v předčasných volbách velice těžko napravovat. Minule měli voliči ODS ještě chuť volit ODS a lístky „naházeli“ jabloneckým kandidátům. Nyní hrozí, že už se rozhodnou jinak a ODS volit nebudou. Dali totiž ODS v Liberci žlutou kartu, a protože se nic nestalo, zřejmě mnozí vytáhnou červenou. A to asi kolegům z Liberce, České Lípy a Semil jaksi nedošlo a zvítězilo to malé české: oni by si moc v tom Jablonci vyskakovali,“ domnívá se Hrabák.

Klaus: Ikona ODS. Ale s neslučitelnými povahovými vlastnostmi

U občanských demokratů se nyní vede debata, zda by jejich straně v nesnázích nemohl vypomoci její bývalý předseda a zakladatel Václav Klaus. „Byl a zůstane ikonou ODS a spolupráce s ním by ODS velmi pomohla. Klaus se nepochybně zařadí mezi velikány české historie a ten syndrom „bývalých“ předsedů by právě ODS mohla či spíše měla zlomit,“ sděluje Hrabák.

Vít Šlechta má jiný názor. „Neměl by se již v ODS angažovat, ani dění ve straně glosovat. Genius Václava Klause je v nesouladu s některými jeho lidskými vlastnostmi, které jsou neslučitelné s jeho podporou ODS. Výroky Miroslavy Němcové byly v tomto taktně řečeny a plně s ní souhlasím,“ objasňuje.

Více než Klaus by však ODS pomohly podle Hrabáka vnitřní změny. „Zrušit ten nekonečný souboj regionů něco za něco, ale třeba zavést přímou volbu. Prostě vyloučit meziregionální dohody, ale dostat do čela skutečně ty nejlepší. Nejlepší, co prošli volbami se štítem a nikoli na štítě. Nebát se vyhledat a dát důvěru na kandidátkách i nečlenům ODS, lidem, kteří jsou více političtí a mají vize,“ zdůrazňuje.

ODS musí naslouchat, a ne se uzavřít na různých kongresech

Co má ODS dělat, aby se vzpamatovala? „Je to téměř jednoduché. Vrátit politické straně účel její existence. Jak? Služba skupině lidí, protože všem to nejde, kteří mají na život jako takový obdobný názor. Naslouchat a řešit jejich starosti a problémy. Nikoli se uzavřít sami do sebe na svých různých kongresech, grémiích či radách a soustřeďovat se jenom na pořadí na kandidátkách a šilhat po výhodách volebního úspěchu,“ upozorňuje člen ODS z Jablonce.

„Politika se musí dělat dole mezi lidmi. Problémů ve společnosti je řada, tak jeden po druhém uchopit a komunikovat s ostatními. Vždyť žádná strana nereprezentuje všechny, to si přisuzovali jenom komunisté, tak se musí hledat řešení vhodné pro co největší počet lidí,“ míní a pokračuje: „Je tu milion lidí v exekuci v systému, kdy dobrý záměr zákona totálně selhal a místo toho, aby se věřitel dočkal od dlužníka plnění, tak dnes v drtivé většině dlužník je zlikvidován, věřitel se ničeho nedočká a jenom exekutor kyne z toho, co je dlužník schopný zaplatit. A podobných problémů je ve společnosti řada, jenom chodit mezi lidi, naslouchat a pak věci řešit,“ vysvětluje.

Pryč se starými tvářemi

Toto ale nemůže podle něj ODS dělat se starými tvářemi, které se již řadu let pohybují ve vysokých funkcích. „Hledat nové, nechci říkat jenom mladé, ale lidi se stejnou filozofií a chutí něco si odepřít a něčemu se obětovat tak, aby se v této zemi žilo lépe. Možná by ODS prospělo poohlédnout se dole. Třeba po starostech, kteří, pokud chtěli být zvoleni, se museli prezentovat právě stylem práce, který velké množině těch vyšších politiků tak hrozně chyběl a který zapříčinil stav, kdy slovo politik je málem slovo sprosté,“ uzavírá Josef Hrabák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…