Odejděme z NATO! Vědec napsal článek do hlavních novin a Szántó, Romancov i Hřebejk bijí na poplach

10.04.2019 19:19

Molekulární imunolog Václav Hořejší se domnívá, že bychom měli odejít z NATO. Pokud bychom tak učinili, ocitli bychom se prý v dobré společnosti, a ještě bychom ušetřili na výdajích na obranu. Aliance si prý dnes vytváří z Ruska nepřítele, aby ospravedlnila svou existenci. Když si tato slova přečetli politický geograf Michael Romancov, novinář Jakub Szántó a další lidé, zhrozili se.

Odejděme z NATO! Vědec napsal článek do hlavních novin a Szántó, Romancov i Hřebejk bijí na poplach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlaječka NATO na pražské tramvaji

Václav Hořejší má za to, že NATO hrálo důležitou roli při zadržování komunismu, ale když se Sovětský svaz rozpadl, Aliance ztratila svůj základní cíl. Vyřešilo se to tím, že si Západ udělal nepřítele i z nástupnického státu Sovětského svazu, z Ruska.

Musím bohužel konstatovat, že na tomto neblahém vývoji měla zásadní podíl mírně řečeno nemoudrá politika Západu. Po rozpadu Sovětského svazu totiž začali západní politici dávat najevo, že na ruské zájmy není třeba brát ohledy. To v Rusku začalo vyvolávat dojem (podle mě oprávněný), že strategickým cílem Západu je postupně zcela eliminovat Rusko jako velmoc, podrobit si ho a pravděpodobně docílit i jeho rozpad,“ napsal imunolog.

Západ sice oponuje, že Rusko proti nám vede hybridní válku, ale ve skutečnosti jde jen o propagandu, kterou využívá nejen Rusko, ale i Západ. Od Ruska nám prý žádné nebezpečí nehrozí. „Nikdo rozumný nemůže tvrdit, že naši republiku Rusko jakkoli ohrožuje. Jsem proto přesvědčen, že bychom se měli snažit, aby se naše vztahy s Ruskem zlepšily,“ napsal doslova imunolog. Ruská federace podle imunologa jen hájí své oprávněné regionální zájmy, stejně jak to činí i další země.

Kdybychom za této situace NATO opustili, jednak bychom ušetřili a jednak bychom se ocitli v dobré společnosti zemí, jako jsou Rakousko, Švédsko či Finsko, alespoň z pohledu autora.

Když si tato slova přečetl politický geograf Michael Romancov, poznamenal prostě „tohle je dost mimo“.

Novinář Jakub Szántó toto znepokojení poněkud rozvedl. „Je trochu znepokojivé slýchat nebo číst – naštěstí ojedinělé – odborníky na přírodní vědy, kterak se pouštějí do minového pole věd společenských. Neupírám ani molekulárnímu imunologovi právo na názor. Ale ani na to udělat ze sebe veřejně tak trochu naivního troubu,“ konstatoval novinář.

Režisér Jan Hřebejk dodal, že ho nejvíc znepokojila formulace, že „Rusko jen brání své oprávněné regionální zájmy“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…