Odejít byla chyba, řekl Babiš o Afghánistánu. Další taková operace už nebude

19.09.2021 16:59

„Dlouhodobým operacím, jako byl Afghánistán, odzvonilo,“ zhodnotil předseda vlády Andrej Babiš na slavnostním zahájení nedělního programu největší bezpečnostní přehlídky v Evropě Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil AČR. „NATO by mělo začít mnohem aktivněji zasahovat proti všem, kdo poskytují zázemí mezinárodnímu terorismu,“ vyzval.

Odejít byla chyba, řekl Babiš o Afghánistánu. Další taková operace už nebude
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Andrej Babiš na Dnech NATO v Ostravě. Slavnostní zahájení programu 19.9.2021

„Dobrý den, byla mi zima, tak mi půjčili… od hasičů,“ předseda vlády hned na začátek proslovu vysvětlil svůj outfit a mezi lidmi zašuměl smích. „Omlouvám se, nic tady neprodávají. Podcenil jsem to,“ vysvětlil také Babiš bundu „od hasičů“, kterou měl na sobě. Pak už pokračoval vážně.

Připomenul, že Dny NATO prošly vývojem a stala se z nich největší letecko-armádně bezpečnostní přehlídka v Evropě. V proslovu se věnoval důležitosti připravovaného seskoku s izraelskými vojáky z transportního letounu. „Dobře víte, že Česká republika je ze všech evropských států nejbližším spojencem Izraele,“ podotkl.

Premiér uvedl, že letošní ročník Dnů NATO se odehrává ve stínu odchodu aliančních sil z Afghánistánu. Vyzvedl práci českých vojáků, pilotů a diplomatů, díky kterým proběhla „evakuace na jedničku“. Rychlost, s jakou se rozsypala afghánská vláda a afghánská armáda složila zbraně, zaskočila všechny. „Ukazuje se, jak málo jsme Afghánistánu rozuměli. Řekl jsem, že nynější odchod z Afghánistánu byla chyba, a na tom si trvám. Myslím, že v posledních letech jsme přesvědčovali hlavně sami sebe, že afghánská vláda a armáda odolá náporu Tálibánu. V této situaci jsme v Afghánistánu měli zůstat a neměli dopustit návrat vlády Tálibánu. V dlouhodobém horizontu toho budeme litovat,“ uvedl premiér. Odmítl, že by Česká republika uznala vládu Tálibánu a navázala s ním oficiální diplomatické styky.

NATO si musí více ujasnit, na co se soustředit

Anketa

Je pro vás manželství homosexuálů důležité téma, podle kterého se bude rozhodovat ve volbách?

4%
hlasovalo: 26789 lidí
Odchod z Afghánistánu by měl podle premiéra vést k širší diskusi uvnitř Severoatlantické aliance. „NATO si musí více ujasnit, na co se má do budoucna soustředit. Hlavním smyslem Aliance je samozřejmě teritoriální obrana území členských zemí, aktuálně je tak chápána především ochrana východního křídla NATO. Tato ochrana vyžaduje jiné technické priority než soustředění se na expedice a budování infrastruktury a demokracie ve vzdálených a kulturně odlišných zemích,“ uvedl předseda vlády na Dnech NATO. V boji proti terorismu je samozřejmě nutné pokračovat. „Afghánská zkušenost ukázala, že snaha vycvičit a vyzbrojit armádu země, se kterou toho nemáme moc politicky, společensky a kulturně společného, a doufat, že bude bojovat s nepřítelem místo nás, není správná cesta. Osobně si myslím, že bychom měli volit jinou taktiku. NATO by mělo začít mnohem aktivněji zasahovat proti všem, kdo poskytují zázemí mezinárodnímu terorismu,“ uvedl. Nutné jsou likvidace ohnisek terorismu pomocí chirurgicky přesných úderů.       

„Dlouhodobým operacím, jako byl Afghánistán, odzvonilo,“ konstatoval předseda vlády. Přesto zmínil i to, že čeští vojáci získali zkušenosti, a zdůraznil, že česká armáda se těší rekordní důvěře.

Babiš sklidil potlesk tisíců lidí i za svá slova, která řekl závěrem: „Při obraně se nemůžeme spoléhat jenom na spojence, ale hlavně sami na sebe. Musíme v mladých generacích vypěstovat odvahu a zdravé vlastenectví, uvědomění, osvojení si hodnot a vědomí toho, že naše svoboda a bezpečnost nejsou nic samozřejmého a musíme za ně vždy být připravení bojovat.“  

reklama

autor: Daniela Černá

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…