Odevzdá 10 „mega“ Kalousek Babišovi, nebo Babiš Kalouskovi? Právní kapacity vynesly verdikt

19.10.2015 15:31

Miroslav Kalousek se nedávno vsadil s ministrem financí Andrejem Babišem o deset milionů korun. Předmětem sázky bylo Babišovo vyjádření, že Kalouska vyšetřovala policie. Jenže i právníci jsou toho názoru, že Kalousek má pravdu. Ale to není úplně všechno. Informuje web Česká justice.

Odevzdá 10 „mega“ Kalousek Babišovi, nebo Babiš Kalouskovi? Právní kapacity vynesly verdikt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek v pořadu OVM

Kalousek nedávno uvedl, že již řekl svému právnímu zástupci Oldřichu Choděrovi, aby po Babišovi vymáhal „čestný dluh“ deset milionů korun. Ministr financí se s ním totiž vsadil, že byl Kalousek vyšetřován policií, což technicky není pravda.

„Sázku jsem uzavřel proto, abych poukázal na neustálé lhaní a osočování 1. místopředsedy vlády a ministra financí, kterého se dopouští zdaleka ne jenom vůči mé osobě,“ řekl bývalý ministr financí Kalousek.

A oslovení advokáti mu dali veskrze za pravdu. „Z hlediska trestního řádu má Miroslav Kalousek pravdu. Vyšetřování je postup policie v rámci trestního stíhání, které se zahajuje vůči konkrétní osobě obviněním. Před obviněním policie může určitou věc jen prošetřovat, zde však ještě nemusí být vůbec zřejmé, že se skutek stal, zda je vůbec trestným činem a případně do jej spáchal,“ uvedl advokát Zdeněk Koudelka.

Celý text zde

Podobně míní i Tomáš Sokol, který však upozorňuje na to, že v případě soudního sporu je možné, že soud bude nakloněn Andreji Babišovi. „Otázkou pouze je, zda následně, v eventuelním soudním sporu, dospěje soud k závěru, že lze po prostém ministru financí, který navíc ani neumí příliš česky, požadovat znalost přesného významu slova v trestním právu,“ myslí Sokol a dodává, že termín vyšetřování se v obecné mluvě používá pro jakoukoli policejní činnost.

Kalouskovi dávají za pravdu i další advokáti, všichni však připomínají, že je rozdíl mezi tím, zda je míněno vyšetřování jako obecně zástupný pojem pro policejní činnost, tedy i výslechy, podání vysvětlení a jiné, či se jedná o konkrétní termín z trestního řádu.

Jediný Václav Vlk se k problému postavil z jiného úhlu. „Nejde o otázku trestního řádu, ale doklad nezlomné inteligence pana Kalouska. Dobře ví, že ze sázek tohoto charakteru není nárok vymahatelný a že je to slovíčkaření,“ vysvětluje Vlk.  

reklama

autor: spa

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…