Odhalení Alexandera Petrova, který otrávil Skripalovi. Přesně takhle to prý probíhalo

10.10.2018 12:10

Server Bellingcat zveřejnil podrobnosti o svém pátrání po Alexanderovi Petrovovi alias Dr. Alexanderu Miškinovi, který podle tvrzení britských úřadů společně s již odhaleným agentem Anatolijem Čepigou nese zodpovědnost za otravu Skripalových Novičokem.

Odhalení Alexandera Petrova, který otrávil Skripalovi. Přesně takhle to prý probíhalo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V ruském městě Kursk se konala přehlídka vojenské připravenosti v rámci pětasedmdesátiletého výročí bitvy v Kurském oblouku

„Výchozím bodem našeho vyšetřování byla pasová fotografie na jméno Alexander Petrov a rovněž záznamy z bezpečnostní kamery a videozáznamy této osoby v prokremelské televizi RT. Dostali jsme se dále k dalším dokumentům, které obsahovaly fotografie Petrova z minulosti a další biografické údaje,“ píše server s tím, že Petrov alis Miškin stejně jako jeho kolega nezanechali žádné stopy na sociálních sítích a internetu vůbec.

„Pokoušeli jsme se najít také nějaké skupinové fotografie či videa absolventů vojenské akademie, kde údajně společně s Čepigou studovali. Nic takového jsme však nezískali. Zkoušeli jsme proto hledat na adrese, kde bydlel Čepiga. Ale žádného Alexandera Petrova jsme tam nenašli. Poté jsme zvolili jiný případ. Uvědomili jsme si na základě předchozích zkušeností, že někteří agenti si nechávají svá křestní jména a mění si jen příjmení,“ uvádí server.

Celý text  v angličtině je ZDE.

Podle pasu vydaného pro Petrova v Petrohradu se „vyšetřovatelé“ Bellingcatu soustředili právě na tuto ruskou metropoli. „Prohledávali jsme různé databáze obyvatel, majitelů vozů a majitelů telefonních linek. Zadávali jsme jméno Alexander Jevgenijevič, který se narodil 13. července 1979, jak bylo uvedeno v pasu Petrova. Našli jsme přesnou shodu v databázi z let 2003 až 2006, kdy zde žil Alexander Jevgenijevič Miškin, narozený 13. července 1979.“

„Dále jsme použili již nepoužívané telefonní číslo a zjistili, že je používalo mezi lety 2003 až 2006 nejméně osm obyvatel Petrohradu. Včetně Alexandera Miškina. Adresa bytu nám ukázala, že šlo o budovu Vojenské lékařské akademie. Jako další krok bylo, že jsme prohledali ověřenou online databázi obyvatel Petrohradu a našli více než třicet osob, které bydlely na této adrese. Mnozí z nich uváděli, že studovali na Vojenské lékařské akademii a pracují nyní ve zdravotnictví,“ konstatuje Bellingcat.

Vyšetřovatelé z Bellingcat dále tvrdí, že našli spojení mezi Petrohradem a Moskvou, se kterou je podle pasu spojován Alexander Petrov. „Podle jeho vozu Volvo XC90 jsme zjistili, že auto bylo původně zaregistrováno v roce 2012 a o rok později převedeno na majitele, který bydlí poblíž Moskvy. A právě v tomto místě se také nachází ředitelství vojenské zpravodajské služby GRU. V dalším pátrání nám pomohli spolužáci Miškina, kteří nám na základě fotografie potvrdili, že Petrov je Miškin,“ uzavírá server.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…