Odhalení Saši Uhlové: Zvýšení minimální mzdy je chudým lidem k ničemu. Důvod vás překvapí

17.09.2017 19:40

Server A2larm zveřejnil další ze série článků nazvaných Hrdinové kapitalistické práce. Novinářka Saša Uhlová v této sérii popisuje život lidí pracujících za nízkou mzdu v mnohdy velmi složitých, místy až drastických podmínkách. Ještě před drůbežárnou Agrofertu ve Vodňanech Uhlová navštívila prádelnu v Nemocnici Motol. Přesvědčte se sami, co zjistila.

Odhalení Saši Uhlové: Zvýšení minimální mzdy je chudým lidem k ničemu. Důvod vás překvapí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Stejně jako později v drůbežárně ve Vodňanech dostávala Saša Uhlová i v prádelně v Nemocnici Motol 66 korun na hodinu. Novinářka zjistila, že část zaměstnanců prádelny našla práci přes společnost VOS Midian Coral a dostává nižší mzdu než kmenoví zaměstnanci prádelny, což je v rozporu se zákoníkem práce. Agenturní zaměstnanci nedostávají osobní ohodnocení. Kmenoví zaměstnanci prádelny si měsíčně vydělají cirka čtrnáct tisíc hrubého, agenturní zaměstnanci téže prádelny jen asi jedenáct tisíc.

Provoz v prádelně je jednosměnný od šesti hodin ráno do půl třetí odpoledne. V pondělí se prý pracuje až do páté hodiny odpoledne. Zpočátku se Uhlová práce zdála jednoduchá. Člověk jen věší vyprané prádlo, nic složitého. Jenže po hodině a půl už se na to dívala jinak.

Anketa

Jak hodnotíte svou životní úroveň

36%
46%
10%
hlasovalo: 8434 lidí

„Po hodině a půl jsem měla pocit, že tam stojím celé věky a jen věším a věším. Bylo to k nevydržení, chtělo se mi brečet. Měla jsem žízeň, chuť na cigaretu, bolely mě záda i ruce, chtěla jsem si lehnout do postele, dostala jsem strašný hlad,“ popsala Uhlová svou první zkušenost.  

Sama si také ověřila, co to znamená být zaměstnancem agentury. Zatímco kmenoví zaměstnanci Motola mohli v nemocniční kuchyni dostat oběd za 25 korun, agenturní zaměstnanci za tentýž oběd museli zaplatit 72 korun, což je víc, než by si vydělali za hodinu. Mnozí zaměstnanci si přitom stěžují, jak je bolí záda nebo nohy a hodně se přemáhají. Prý se bojí jít k doktorovi. „Kolega Libor zase musí splácet exekuci. Mohl by si kvůli chřipce vzít dovolenou, jenže to neudělá, protože je nás málo. Solidarita s ostatními je jedním z důvodů, proč lidé chodí do práce i nemocní. Nikdo z nich explicitně neřekl, že jim to nadřízení nedovolí,“ pokračovala novinářka.

Celý článek naleznete zde.

To ale není jediný problém. Vláda zvyšuje minimální mzdu, takže by lidé, kteří za ni pracují, mohli být spokojení. Jenže nejsou. Někteří z pracovníků se totiž potýkají s exekucemi, takže navýšení platu nijak nepocítí. Peníze spolkne právě exekuce. To byl případ paní Heleny, i když zdaleka nejen jí.

„Postupně se ukázalo, že v minulosti Helena několik měsíců nepracovala. Její muž tehdy ještě vydělával, byla v domácnosti a nenapadlo ji jít na pracák. Neplatila si zdravotní pojištění, a tak vznikl dluh, který mezitím narostl do značné výše. A teď, když pracuje, jí to strhávají. Do prosince vydělávala tak málo, že to ani nezaznamenala. Nezabavitelné minimum totiž v podstatě odpovídalo její čisté mzdě. A nebydlí v místě svého trvalého bydliště, takže jí nechodí soudní obsílky,“ popsala situaci Uhlová.

K dokreslení celé situace se sluší dodat, že někteří ze zaměstnanců žijí na ubytovně, kde platí za pokoj pět tisíc korun, takže jim mnoho peněz na žití nezůstává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…