Odnož Al-Káidy v Jemenu hrozí dalšími útoky ve Francii

10.01.2015 6:50

Náboženský představitel odnože teroristické sítě al-Káida v Jemenu na videozáznamu zveřejněném v pátek varoval, že Francie se stane terčem dalších útoků islamistů. K jemenské al-Káidě se hlásili bratři Kouachiovi, kteří ve středu v pařížské redakci časopisu Charlie Hebdo postříleli 12 lidí. Francouzští policisté při pátečním zásahu bratry Chérifa a Saida Kouachiovy zabili, jakož i dalšího teroristu Amedyho Coulibalyho, který držel rukojmí v košer lahůdkářství na východě Paříže. Prokurátor François Molins oznámil, že policie vzala v souvislosti s útoky do vazby pět podezřelých.

Odnož Al-Káidy v Jemenu hrozí dalšími útoky ve Francii
Foto: repro CNN, tan
Popisek: Nejméně 12 mrtvých zůstalo po útoku na satirický magazín Charlie Hebdo v Paříži

Agentura DPA uvedla, že po zlikvidování trojice teroristů na dvou místech v oblasti Paříže nyní vyšetřovatelé pátrají po dalších osobách, které mohly s útočníky spolupracovat. „V policejní vazbě je nyní pět lidí," prohlásil prokurátor François Molins v pátek pozdě večer. Agentura AP s odvoláním na Molinse napsala, že mezi dotyčnými jsou příbuzní tří teroristů. Zadržení byli předběžně obviněni.

Přítelkyně muže, který držel rukojmí v prodejně košer potravin, zatím nebyla dopadena. Podle některých zpráv je Hayat Boumeddieneová ozbrojená a je nebezpečná.

Dokud bojujete proti Alláhovi, nejste v bezpečí!

Policie v pátek usmrtila pachatele atentátu na Charlie Hebdo, bratry Chérifa a Saida Kouachiovy, kteří se po mnohahodinovém pronásledování policií ukryli v tiskárně v obci Dammartin-en-Goële, ležící asi 40 kilometrů severovýchodně od Paříže. Téměř ve stejnou chvíli policisté zlikvidovali i Amedyho Coulibalyho, který v pátek vnikl do prodejny košer potravin na východě francouzské metropole, čtyři lidi přitom připravil o život a dalších 17 zadržoval.

O úkrytu bratří Kouachiových informoval policii údajně zaměstnanec tiskárny, který se ukryl v druhém patře budovy pod dřezem. Útočníci zajali jako rukojmího vedoucího tiskárny, později jej ale propustili, napsala agentura DPA.

„Nebudete v bezpečí, dokud budete bojovat proti Alláhovi, jeho poslu a jeho stoupencům," varoval ve svém projevu vysoký náboženský představitel al-Káidy v Jemenu Harís bin Ghasí Nazarí na videu na internetu. K pařížským útokům se ale jménem al-Káidy nepřihlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…