Odpadlíky od islámu je třeba zabíjet. Slavný liberecký soudce zavzpomínal na imáma

11.06.2016 8:27

Když vidím nějakou absurditu, mám potřebu ji zesměšnit. Jenže ne všechno je jen k smíchu. Vezměte si třeba případ imáma žijícího ve Švédsku, který vyzýval k zabíjení islámských odpadlíků. Soudce, který čelí kárné žalobě za satirické články na internetu o homosexuálech a uprchlících, předestřel svůj pohled na věc.

Odpadlíky od islámu je třeba zabíjet. Slavný liberecký soudce zavzpomínal na imáma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální mešita v Kolíně nad Rýnem v turečtině zvaná Merkez-Camii je před dokončením. Svatostánek se dvěma minarety pojme až 1300 věřících

Soudce Miloš Zbránek z liberecké pobočky Krajského soudu v Ústí nad Labem si vysloužil výtku za to, že ve volném čase psal texty zesměšňující uprchlíky, muslimy, homosexuály či Romy. Osobně považuje celou kauzu za absurdní, ale zvedla mu prý popularitu. Donedávna ho znal málokdo a teď je o jeho texty velký zájem.

„Vždy, když se objeví nějaká mimořádně hloupá myšlenka, mám potřebu ji zesměšnit. Ale nejsou to jen úsměvné hlouposti. Teď si vzpomínám na článek Testament švédského imáma. Impulzem bylo, když jsem si přečetl, že švédská prokuratura zastavila stíhání jistého somálského imáma, který řekl, že odpadlíky od islámu je třeba zabíjet. Když redaktor tamního veřejnoprávního rozhlasu namítl, že žije ve Švédsku, imám odpověděl: To platí univerzálně. Stíhán nebyl proto, že to byl výraz jeho náboženského přesvědčení. Takový názor mi přišel hodně ujetý. Proto vznikl ten text, který už jsem si samozřejmě přibarvil. Člověk to musí přehnat, aby se tomu někdo zasmál,“ poznamenává v rozhovoru pro sobotní MF Dnes.

Zbránek řešil obchodní spory a ze své pozice mohl podle vlastních slov jen těžko poznat, zda je některý z lidí stojících před soudem homosexuál nebo muslim, takže by vůči aktérům nemohl být zaujatý. Své satirické texty o uprchlících, politicích či homosexuálech sice psal pod svým jménem, ale nikde neuváděl, že je soudce, takže v tom nevidí problém. Spíš ho překvapilo, že mu lidé začali vyjadřovat sympatie.

První text napsal v roce 2014. Srandu si tropil z ombudsmanky Anny Šabatové, z trablů, ve kterých se ocitají komunální politici, ale i z neziskových organizací, jež nejednou zkritizoval i prezident Miloš Zeman.  

„Jsou neziskovky, které shánějí peníze od sponzorů pro bohulibé účely a nežijí ze státních prostředků. Sám jsem jedné takové přispíval, a dokonce na pomoc uprchlíkům, šlo o Generaci 21. Pak jsou neziskovky, které žijí výhradně z peněz daňových poplatníků, drtivou většinu financí spotřebují na svůj provoz a platy a organizují takzvané kampaně, odhalují hoaxy a podobně. Sám si odpovězte, zda byste některou z nich označil slovem parazit,“ řekl soudce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…