Odpoledne začne ve 26 senátních obvodech volební finále

09.10.2020 7:50

Odpoledne dnes začne závěrečné kolo hlasování o budoucí podobě českého Senátu. Lidé v něm rozhodnou o tom, jak silná bude opoziční většina v horní komoře. Vládní koalice ANO a ČSSD zůstane v menšině. Voliči svými hlasy rozhodnou o tom, zda bude nejpočetnější klub Starostů, nebo ODS. Nejsilnější frakce bude mít právo nominovat předsedu horní komory.

Odpoledne začne ve 26 senátních obvodech volební finále
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

Finálové duely také ukážou, zda si sociální demokraté alespoň udrží vlastní senátorský klub, k němuž je třeba nejméně pěti členů. Sociální demokracie obhajovala deset mandátů ze 13. Mezi finalisty jsou ale jen tři kandidáti navržení ČSSD.

V opačné pozici jsou Starostové a ODS. Bez ohledu na výsledek voleb Budou mít shodně nejméně 16 senátorů i díky tomu, že na Děčínsku dosáhl už v prvním kole na znovuzvolení Zbyněk Linhart (za STAN). Obhajují tak po třech mandátech a mají po deseti finalistech. V klubu Starostů jsou i oba senátoři za TOP 09, která má ve finále tři nominované.

Třetí nejsilnější frakcí v Senátu pravděpodobně zůstane klub KDU-ČSL. Má šanci získat sedm senátorů a obhajuje šest míst z 15. ANO by k pěti senátorům, kteří mu zůstanou, mohlo přidat dalších osm, dva mandáty obhajuje. Početně nejmenší Klub pro liberální demokracii - Senátor 21 má ve finále dva ze svých šesti členů, kteří mandát obhajují. Posílit by jej mohli v případě zvolení dva kandidáti Pirátů.

Jako první měli možnost finálové souboje v 26 obvodech rozhodnout voliči s koronavirem v nařízené karanténě, kteří ve středu hlasovali z auta na drive-in stanovištích. Bylo jich 513. Pro voliče bez karantény ovšem volby začnou až dnes dvě hodiny po poledni. Lístky dostanou ve volebních místnostech. Hlasovat může zhruba 2,8 milionu lidí. K prvnímu kolu přišlo 37 procent z nich, v druhém kole bývá účast nižší. Výsledky hlasování bude v sobotu po uzavření volebních místností zveřejňovat Český statistický úřad na volebním webu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…