Odpovědnost nese ČSSD i KSČM, hřímal k Rathovu obvinění Bendl

16.05.2012 17:34

Někdejší hejtman Středočeského kraje a současný ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) má za to, že v korupční kauze teď již bývalého hejtmana Davida Ratha, který již není ani členem ČSSD, nese odpovědnost celá levicová koalice vládnoucí na kraji. Tato koalice svým tajnůstkářstvím Rathovi dala ke korupčnímu jednání prostor. ODS pak nemohla plnit ani roli dozorující opozice.

Odpovědnost nese ČSSD i KSČM, hřímal k Rathovu obvinění Bendl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bendl

Policie obvinila osm lidí, mezi nimi i poslance a hejtmana Davida Ratha, který již podle všeho není členem ČSSD, z nedovolené manipulace s evropskými finančními prostředky. Jaké ale hejtman má možnosti k ovlivňování toku peněz z EU? Nebude Rathova kauza znamenat absolutní stop všech evropských peněz pro Česko? O tom, jak exhejtmanova korupční kauza ovlivní nejen osud Středočeského kraje, hovořil ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu na Českém rozhlasu 1 někdejší šéf kraje ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

ODS ani nemohla řádně plnit kontrolní roli

„Sám hejtman podle mého nedokáže takhle ovlivňovat dotace. V okamžiku, kdy nepustíte opozici např. do dozorčích rad nemocnic a neposkytujete informace, které opozice chce, pak vytvoříte prostor, ve kterém je možné dopouštět se korupčního jednání. Dnes bude ČSSD i komunisté, kteří vládnou ve Středočeském kraji, říkat, že vše udělal hejtman Rath a že oni jsou čistí, ale já jsem přesvědčen, že v takovéto podobě to není možné,“ prohlásil rezolutně Bendl.

Podle Bendla je evidentní, že klíčové je právě neposkytování informací. Z tohoto hlediska ODS podle Bendla ani nemohla plnit kontrolní roli opozice, protože netušila, že se dějí nějaké nekalosti, tudíž po nich nemohla ani pátrat. Navíc, Bendl sám prý nikdy zakázky neovlivňoval, takže netuší, jak se to dá dělat.

Bývalý hejtman se však nechtěl vyjadřovat ke konkrétním číslům a úvahám o renovaci zámku, protože celý případ leží v rukou policie a na té je, aby celou kauzu prošetřila. Poznamenal ovšem, že problémům s čerpáním evropských dotací nečelí jen Středočeský kraj, ale podle jeho informací také kraje Ústecký či Jihočeský a bylo by dobré situaci prověřit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…