Odrodilý Putinův poradce vysvětluje, proč vyhodil Klause z amerického institutu. Je prý šokující, jak papouškuje propagandu

28.12.2014 11:29

Před několika dny vyšlo najevo, že český exprezident Václav Klaus je od letošního září persona non grata ve washingtonském CATO Institute, libertariánském think tanku, kde býval častým hostem. Údajně kvůli jeho proruským postojům, které zastává v současné ukrajinské krizi. Server Echo24.cz při této příležitosti zveřejnil krátký rozhovor, který letos v květnu pořídil s ruským ekonomem Andrejem Illarionovem. Ten ve zmíněném think tanku působí a prý se o ukončení jeho spolupráce s Klausem postaral.

Odrodilý Putinův poradce vysvětluje, proč vyhodil Klause z amerického institutu. Je prý šokující, jak papouškuje propagandu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Illarionov v letech 2000 až 2005 spolupracoval s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a podílel se na podobě ekonomické politiky Ruska. Nyní je ale ostrým Putinovým kritikem.

Klaus vykonal důležité dílo jako reformátor. Ale jeho postoj k Putinovi je šokující

Ohledně Klause serveru řekl, že vykonal velmi důležité dílo jako ekonomický reformátor, jako ministr financí, premiér i prezident. „Jeho postoj k Vladimiru Putinovi osobně a k jeho zahraničněpolitickým dobrodružstvím je ale pro mě absolutně nepochopitelný a šokující,“ uvedl.

Podle Illarionova Klaus ohledně rusko-gruzínské války tvrdil něco, co je vyložená lež. „Tvrdil, že Gruzínci napadli Rusy. Studoval jsem rusko-gruzínskou válku pět let, studoval jsem ty nejpodrobnější popisy a dokumenty o průběhu rusko-gruzínské války. Vím velmi podrobně, jak se válka připravovala, kdo vystřelil první a kdo koho zabil,“ řekl serveru Illarionov s tím, že to vše ale Klaus ví.

Neumím si vysvětlit, proč to Klaus dělá

„Nicméně několikrát veřejně řekl, že to byla Gruzie a Saakašvili, kdo napadl Rusko. Čtyřmilionová Gruzie napadla stočtyřicetimilionové, jaderně vyzbrojené Rusko?“ položil si Illarionov řečnickou otázku s tím, že o tom s Klausem velmi intenzivně diskutoval, ale český exprezident stále na svých názorech trvá. A stejné je to i v případě ukrajinské krize. „V obou těchto případech Klaus prostě reprodukuje Putinovu propagandu,“ povzdechl si Illarionov s tím, že si neumí vysvětlit, proč to Klaus dělá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…