Odstaveno, údržba. Rusové na měsíc zavřou plyn. V ten nejhorší čas

02.05.2023 14:47 | Ze sítí

Rusko v červenci na více než měsíc odstaví zařízení na výrobu zkapalněného zemního plynu Sachalin-2 z důvodu údržby, což by podle expertů mohlo celosvětově zvýšit ceny plynu v klíčové době, kdy probíhá plnění zásobníků před zimou. Ruský LNG odebírá zejména Čína nebo Japonsko.

Odstaveno, údržba. Rusové na měsíc zavřou plyn. V ten nejhorší čas
Foto: Repro Youtube
Popisek: Tanker na přepravu LNG

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí
Plánovaná odstávka ruského zařízení na výrobu zkapalněného zemního plynu Sachalin-2 představuje riziko pro globální dodávky plynu. Dlouhodobá údržba takto významného zařízení na výrobu LNG může podle analytiků v citlivém období na konci léta vyvolat tlak na energetický sektor.

„Projekt zkapalněného zemního plynu Sachalin-2 bude poprvé po ruském vpádu na Ukrajinu provádět každoroční údržbu bez zahraničních dodavatelů. Práce začnou v červenci a potrvají zhruba 40 dní,“ informuje Stephen Stapczynski, hlavní reportér agentury Bloomberg pro energetiku.

Obchodníci se zkapalněným zemním plynem se nyní obávají, že Rusko nemusí být schopno práci v plánovaném časovém horizontu dokončit. „Delší odstávka by mohla přerušit klíčové dodávky plynu v době, kdy bude svět doplňovat zásoby na zimu, což by znamenalo riziko vyšších cen,“ varuje Stapczynski, podle nějž se údržba labyrintu potrubí, tepelných výměníků, nádrží a čerpacích zařízení málokdy stihne v termínu.

Rusko navíc po invazi na Ukrajinu opustila společnost Shell Plc, která sachalinskému projektu poskytovala své technické schopnosti na pomoc při údržbě. Převzal ji soukromý ruský vývozce LNG Novatek PJSC, který vyvíjí vlastní technologii zkapalňování.

Sachalinské zařízení je i po invazi na Ukrajinu nadále významným zdrojem pro Japonsko, kterému v posledním čtvrtletí poskytlo přibližně 8 % celkových dodávek LNG. „Podle údajů o sledování lodí se vývoz ze Sachalinu loni zvýšil téměř o 10 %. Japonsko je sice stále největším odběratelem, ale stále více těchto dodávek směřuje do Číny,“ upozorňuje Stapczynski s tím, že růst cen LNG podstatně ovlivní i ceny plynu v Evropě, která v rámci sankčních balíčků přestala odebírat ruský plyn.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nám to nevadí, heč. Sikela s Fialou zajedou do Brusele, a levného plynu dovezou co hrdlo ráčí., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePrognostik24 , 02.05.2023 14:58:30
Navíc ruský plyn nechceme, protože není demokratický. My si ho vezmeme od Němců, kteří za poplatek plyn zdemokratizuji. Ať žije Fialová vláda.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…