Odstupte, vyzvala Le Penová Macrona. Ale jeho lidé našli dobrou zprávu voleb

27.05.2019 11:47

Čísla hovoří jasně. Marine Le Penová vyhrála volby do europarlamentu, i když se prezident Macron snažil, aby tomu tak nebylo. Snažil se tak, že Le Penová prohlásila, že volby budou referendem o jeho vládnutí. A nyní spolu s lídrem kandidátky do europarlamentu žádají, aby Macron ze své prohry vyvodil důsledky.

Odstupte, vyzvala Le Penová Macrona. Ale jeho lidé našli dobrou zprávu voleb
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Marine Le Penová

Jak píše server Politico.eu, Emmanuel Macron chtěl v těchto volbách porazit krajní pravici a získat mandát občanů pro svou politiku. A selhal na obou frontách. Jeho hnutí En Marche! a další strany, s jejichž podporou kandidoval, má o jeden procentní bod horší výsledek než Národní shromáždění Marine Le Penové.

Anketa

Jste spokojeni s výsledky evropských voleb v ČR?

24%
76%
hlasovalo: 7102 lidí

Macron byl v těchto volbách velmi aktivní. Le Penová prohlásila, že se z prezidenta stal lídr kandidátky a volební manažer, takže se z voleb stává referendum o Macronově vládě. „Beru to, ale pak to znamená, že se musí zachovat jako generál De Gaulle; když prohraje, tak bude muset odstoupit,“ řekla.

Není tedy překvapením, že po své výhře Marine Le Penová vyzvala prezidenta, aby vyhlásil nové parlamentní volby, informuje americký Breitbart. Stejně se vyjádřil Jordan Bardella, 23letý lídr kandidátky Národního shromáždění do europarlamentu: „Prezident nebude schopen vládnout proti vůli Francouzů ve druhé půlce své pětiletky, proto ho žádáme, aby rozpustil parlament.“

Celý článek ZDE a ZDE

K tomu se francouzský prezident zřejmě nechystá. I když francouzský premiér řekl, že prohlašovat druhé místo za vítězství opravdu nelze, představitelé strany argumentují, že prezidentova strana ve volbách v jeho volebním období většinou ztrácí, že se tedy nejedná o vysloveně Macronův problém. Dva z nich prý dokonce připustili, že vzhledem k uspokojivému výsledku se již neuvažuje o dalších rošádách na pozicích ministrů.

Pozitivní je prý i výsledek francouzských Zelených, kteří s 13 procenty skončili třetí. „Z výsledků je jasné, že životní prostředí Francouze opravdu zajímá,“ řekla ministryně pro evropské záležitosti z Macronovy vlády a dodala, že právě toto téma je na vysoké příčce Macronova zájmu a se Zelenými bude moct spolupracovat.

Celý článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…