Odvolám šéfa ÚOHS, pokud padne pravomocný rozsudek, uvedl prezident

11.03.2019 19:02

Důvodem pro odchod Petra Rafaje z čela Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli kauze údajného ovlivňování tendru na výběr mýta by měl být podle prezidenta Miloše Zemana až pravomocný soudní rozsudek. Zeman to dnes řekl v rozhovoru s ČTK.

Odvolám šéfa ÚOHS, pokud padne pravomocný rozsudek, uvedl prezident
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zeman připomněl policejní vyšetřování, které vedlo k pádu vlády Petra Nečase (ODS). „Toto vyšetřování, o kterém se tvrdilo, že je na stopě obrovské mafie, skončilo kabelkami Jany Nagyové. Od té doby jsem poněkud skeptický, když například olomoucké vrchní státní zastupitelství, tedy totéž, které dělalo ten Úřad vlády, teď najednou něco halasně vyhlašuje,“ řekl prezident. Dodal, že si počká až na reálný průběh vyšetřování. „A zatím, poučen touto zkušeností, bych byl poněkud skeptický,“ poznamenal.

Anketa

Je Jaroslav Faltýnek důvěryhodný?

58%
42%
hlasovalo: 14043 lidí
Předseda KSČM Vojtěch Filip bude chtít, aby vláda hlasovala o odvolání Rafaje, pokud mu bude sděleno obvinění. „Pan Filip by měl vědět, že například komunálním politikům bylo sděleno obvinění a ve více než 80 procentech případů pak byli soudem osvobozeni,“ poznamenal Zeman. Důvodem pro odchod by proto podle něj měl být až pravomocný soudní rozsudek.

Na antimonopolním úřadu stejně jako v sídle firmy Kapsch minulý týden zasahovala policie. Nikoho neobvinila. Kapsch nevyhrál v tendru na další provozování mýtného a věcí se zabýval právě antimonopolní úřad. Policisté na úřadu zasahovali kvůli údajnému ovlivňování přezkumu veřejné zakázky na systém elektronického mýta. Rafaj věří, že vyšetřování policie prokáže, že všechna správní řízení vedená úřadem byla zákonná a nikdo je neovlivňoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…