Odvrácená strana Česka. Zahraniční tisk komentuje oběti otravy

13.09.2012 12:03

Zahraniční turisty děsí alkoholový zabiják, který obchází Česko. Americký deník Washington Post spojuje pití levného alkoholu u nás s přetrvávající hospodářskou krizí. Ve Francii zase připomínají obrovskou spotřebu alkoholu v Česku na jednu dospělou osobu.

Odvrácená strana Česka. Zahraniční tisk komentuje oběti otravy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vodka "velejemná"

Českou republiku řada cizinců vnímá jako pivní velmoc. Někteří dokonce do Česka cestují právě proto, aby si u nás tzv. vyrazili z kopýtka a nechávají alkohol téct proudem, nejde přitom jen o pivo. Zdá se však, že metylalkoholová zhouba, která na naši zemi dolehla, mnohé turisty odradí. Sedmnácti obětí metylalkoholu si všímá už i zahraniční tisk. A spojuje je s krizí. Informuje o tom Ondřej Blažek v komentáři uveřejněném na serveru Hospodářských novin (HN).

Největší obavy mají naši sousedé

"Ale metanolový skandál nepříjemně odhalil odvrácenou stranu tamního alkoholového průmyslu. Ukazuje také, jak někteří bojují s recesí, která sužuje periferní části země daleko od turistického magnetu Prahy," dává Washington Post pití levného alkoholu v ČR do souvislosti s hospodářskou krizí.

Rostoucího počtu obětí levného nekvalitního alkoholu si ale všímají i ve Francii nebo v Itálii. Zaznívá i údaj z tabulek Světové zdravotnické organizace, který říká, že Česko je na druhé pozici ve spotřebě alkoholu na dospělého člověka na světě, za Moldavskem. Nejspíš nepřekvapí, že nejhlasitěji bijí na poplach na Slovensku, v Polsku a Rakousku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…