Ohňostroj vášní a informací: Rakouských voleb plný internet. Nahlédněte

23.05.2016 9:44

Rakouské prezidentské volby ukázaly Evropě, jak je země rozdělená. O vítězi totiž rozhodnou až hlasy poštou. Je tak patrné, že společnost v Rakousku je hluboce rozdělená a tradiční strany přišly o moc. Toho si všímá mimo jiné server iHNed.cz.

Ohňostroj vášní a informací: Rakouských voleb plný internet. Nahlédněte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouská vlajka

Anketa

Andrej Babiš zvažuje Věru Jourovou coby kandidátku na prezidenta. Co vy na to?

hlasovalo: 7079 lidí

Soupeři v Rakousku nebyli z tradičních politických stran. Kandidát krajní pravice Norbert Hofer vyhrál nedělní hlasování o 145 tisíc hlasů. Jeho soupeř, zelený Alexander Van der Bellen, však čeká na počítání korespondenčních hlasů. A těch bylo rozdáno přes 900 tisíc. 

„Těsný rakouský prezidentský souboj mezi pětačtyřicetiletým Norbertem Hoferem a dvaasedmdesátiletým profesorem Alexanderem Van der Bellenem jako by byl předzvěstí rozdělení, do něhož se Evropa propadá. Pokud by vyhrál Hofer, bylo by to první vítězství krajní pravice v Evropě v jakýchkoliv celostátních volbách od konce druhé světové války,“ poznamenává server. 

Nasnadě jsou obavy, že v případě Hoferova úspěchu dojde k posílení krajní pravice v celé Evropské unii. Ukazují to i průzkumy, kde stoupenci pravicového populisty Geerta Wilderse vedou v Nizozemsku a procenta nabírá i podobně orientovaná Alternativa pro Německo.

Celý text najdete ZDE.

Své k tomu dodal v diskusi i pražský politik a podnikatel Zbyněk Passer (Pro Prahu). „Správný postřeh. Francii jednou ovládne Le Penová, která je ‚ultrapravicová‘ asi jako vaše babička. V Nizozemí vyhraje Wilders a v Německu přijde vláda AfD, která je jedinou státotvornou a demokratickou silou v Německu. Destrukce levicového ‚liberalismu‘ už je nevratná. Vzal nám mnoho osobních svobod, zvýhodňoval korporace, dusil podnikání, přinesl nenáviděný, byrokratický Brusel, fízloval a fauloval vlastní občany. Neomarxistické evropské i české elity to tuší, a proto ten mediální běs. Leč je pozdě,“ poznamenává Passer.

„Tak jestli nakonec Hofer prohraje, tak jen proto, že Vídeň je v poměru k Rakousku dvakrát větší než Praha k Česku,“ uvedl k výsledkům rakouských voleb komentátor Petr Honzejk. Ten dokonce sáhl i do archivu a k šest let starému článku, kdy tehdejší rakouské volby ovlivňoval strach z nezaměstnaných Čechů a Slováků, napsal: „K jásotu nad Hoferem. Jeho strana před pár lety děsila ‚milionovým vojskem nezaměstnaných Čechů, Slováků a Maďarů‘.“

Celý text z roku 2010 najdete ZDE.

„To, jak různí evropští lídři migrační krizi zvládají, zhodnotí jejich voliči. Kromě domácích témat toto hodnocení právě probíhá v Rakousku. A bude to tak ve většině zemí. Politická mapa Evropy se bude překreslovat, například dokud politici mainstreamových stran budou tvrdit, že potřebují miliony migrantů jako pracovní sílu, zatímco část jejich voličů se jich bude bát,“ podotkl k situaci v Rakousku Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty.

Volební výsledky byly včera skutečně těsné a jak zmiňuje rakouský deník Kurier, vlastně vůbec nejtěsnější v historii prezidentských voleb. Až do včerejších přibližně 17:30 vedl těsně bývalý šéf Zelených Alexander Van der Bellen, ale poté se jejich zisky přibližně vyrovnaly. Hofer dosáhl 51,9 %, ale zatím se ještě radovat a spřádat plány na novou vládu zahrnující jeho mateřskou FPÖ nemůže. Průběh voleb ještě ovlivní přibližně 700 000 korespondenčních hlasů a volební komise oznámí finální výsledky až dnes mezi 17:00 a 19:00.

Celý text v němčině najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…