Ohromující informace k Ukrajině. Proč teď a proč z těchto médií? Novinářka tuší

18.07.2023 19:48 | Zprávy

MONITORING SÍTÍ Zajímavé informace pozadí války na Ukrajině, zveřejněné v zahraničních médiích i z úst ukrajinské reportérky, byly tématem nejnovějšího dílu pořadu Aby bylo jasno. Jeho diváci se například dozvídají, že válečný konflikt na Ukrajině má tajná pravidla provozu, která řídí americká CIA, nebo jak se mladí Ukrajinci vyhýbají mobilizaci.

Ohromující informace k Ukrajině. Proč teď a proč z těchto médií? Novinářka tuší
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Zelenskyj na návštěvě v Praze

Zpravodajství z rusko-ukrajinské války bylo až donedávna na Západě relativně jednostranné. Jak uvedl ředitel veřejnoprávního Českého rozhlasu, v případě války je situace jednoznačná a jasně daná. Tento pohled potvrzovala i řada západních akademiků, kteří už od loňského jara připouštěli, že ze strategických důvodů západní média přebírají takřka výlučně ukrajinskou propagandu, říká úvodem moderátorka pořadu Jana Bobošíková.

Všímá si však, že se tento postoj v západních médiích v poslední době proměňuje.

„V Aby bylo jasno jsme nahlédli do několika uznávaných zahraničních deníků a časopisů a přinášíme zprávy, které by byly ještě před několika málo měsíci nepředstavitelné,“ pokračuje Bobošíková.

Zatímco česká média informují o ukrajinské ofenzivě, rakouský deník Der Standard, dlouhodobě spolupracující s americkými The New York Times, vyslal do Kyjeva zvláštní korespondentku, která se zaměřila na ukrajinské muže, kteří nejsou na frontě.

„Počet studentů na Ukrajině prý meziročně vzrostl o 82 procent. Studenti navíc zestárli a jejich průměrný věk je v současnosti kolem třiceti let. Sami studenti přiznávají, že vysoká škola pro ně není místem studia, ale způsobem, jak se vyhnout mobilizaci a bránit svou zemi proti Rusku,“ pokračuje moderátorka.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…