Okamura: Mě a Radima Fialu taky odposlouchávají

22.08.2021 21:14

Bezpečnostní informační služba pod Michalem Koudelkou má problém. Prezident Zeman na ni vytáhl, že jeho a jeho blízké spolupracovníky odposlouchává. Trochu nečekaně se přidal i šéf SPD Tomio Okamura. On a Radim Fiala jsou prý také v hledáčku zpravodajců. „Mám indicie!“

Okamura: Mě a Radima Fialu taky odposlouchávají
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Bezpečnostní informační služba BIS údajně sledovala ekonomického poradce prezidenta Miloše Zemana Martina Nejedlého. Informaci o tom zveřejnil web Neovlivní.cz. Nejedlý se dostal do hledáčku Bezpečnostní informační služby prý kvůli jeho domnělým vazbám na Ruskou federaci. „Jeho kontakty jsou středem zájmu kvůli bezpečnostním zájmům státu,“ napsal k věci Neovlivní.cz.

Anketa

Je dobře, že BIS podle tvrzení prezidenta Zemana odposlouchává jeho okolí?

hlasovalo: 12720 lidí

„Informace o zájmu BIS se ke mně donesly. Nemám to černé na bílém, nic jsem s tím tedy nedělal. Kromě toho, že jsem po své linii zabezpečil ochranu své partnerky a rodiny,“ reagoval na celou záležitost Nejedlý.

Informaci o odposleších následně potvrdil i prezident Zeman. Toho prý jeden z vysokých důstojníků BIS již před lety informoval o tom, že šéf zpravodajců Michal Koudelka nařídil odposlouchávání Zemanova nejbližšího okolí i jeho samého. „Zdaleka nejde jenom o Martina Nejedlého, BIS odposlouchává i prezidenta republiky,“ dodal.

Prezident měl o těchto věcech promluvit s premiérem Andrejem Babišem a žádat po něm ukončení odposlechů. To mu měl Babiš údajně slíbit. Na svém twitteru dnes ale vše popřel slovy: „Ani vláda, ani já jako premiér nemáme žádnou kompetenci pro povolování a zastavování odposlechů. Samozřejmě že nemám ani žádné informace o tom, koho BIS nebo policie odposlouchává. Odposlechy povoluje soud. Odmítám, že bych se kdykoliv zajímal, koho služby odposlouchávají.“

BIS sama v reakci na tuto kauzu uvedla, že prezidentova slova nebude komentovat. Ujistila však, že postupuje podle platných zákonů a jedná se všemi občany republiky rovnocenně.

Ke slovům prezidenta Zemana se připojil nečekaně i lídr hnutí SPD Tomio Okamura. Ten v hlavní zpravodajské relaci TV Nova prohlásil, že jeho i předsedu poslaneckého klubu SPD Radima Fialu BIS odposlouchává také. „Když prezident upozorní na to, že mohou být nesrovnalosti u hlavní české tajné služby, to musíme brát velice vážně a neměli bychom to brát na lehkou váhu a tyto indicie prošetřit,“ uvedl Okamura a dodal: „Protože i co se týče nás v SPD, tak mám indicie, že já i Radim Fiala jsme taky odposloucháváni.“

Celá záležitost je pikantní už z toho důvodu, že Televizní noviny na Nově jsou jednou z nejsledovanějších zpravodajských relací v zemi a podle serveru Media guru je sleduje každý den přes 1,5 milionu lidí.

Zástupci dalších opozičních stran kromě již zmíněné SPD a KSČM se k věci vyjádřili shodně v tom smyslu, že pokud měla BIS k odposlechům pádné důvody, je vše v pořádku. Zeman podle nich pouze vytváří tlak a útočí na zpravodajskou službu a jejího šéfa Michala Koudelku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …