Okamura: Prezident říká pravdu, Zaorálek poklonkuje Západu. A Foldyna přikyvoval

21.11.2014 22:43

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vzkázal prezidentovi, že by se měl více bavit s vládou o otázkách zahraniční politiky. Hrad oponuje, že diskuse je již dnes velmi intenzivní a Miloš Zeman drží vládní linii. Jak to tedy je? Jaroslav Foldyna (ČSSD) a Tomio Okamura (Úsvit) se shodli na tom, že je třeba hledat pravdu, přičemž jsou oba bytostně přesvědčeni o tom, kde se ta pravda nalézá. Podívejte se sami.

Okamura: Prezident říká pravdu, Zaorálek poklonkuje Západu. A Foldyna přikyvoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Foldyna

Poslanci Jaroslav Foldyna (ČSSD), Martin Kupka (ODS) a Tomio Okamura (Úsvit) se v pátečních Událostech, komentářích České televize přeli o to, zda se prezident Miloš Zeman odchyluje od zahraniční politiky vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), která má podle Ústavy ČR v této otázce rozhodující slovo.

Na Ukrajině je občanská válka, shodli se Foldyna s Okamurou

Foldyna obrušoval hrany. V diskusích se prý vždy hledá kompromis a východisko. Prospěje to tomu, aby zněl hlas České republiky navenek jednotně. „Už v minulosti jsme byli svědky toho, že prezidenti mluvili trochu jinak než vláda. Dělal to Václav Klaus, ale i Václav Havel. ... Současné rozpory jsou spíše rozpory v uvozovkách,“ podotkl poslanec ČSSD.

Kupka to viděl zcela jinak: „Vyjadřování prezidenta je nestandardní.“ Pobouřilo ho, že se prezident podle vlastních slov jel učit do Číny o stabilizaci společnosti. „Je to zásadní problém,“ řekl jasně Kupka. Česká politika stojí na základních evropských hodnotách, v nichž se shodujeme se Západem. Odkloňovat se od této politiky už se v minulosti ukázalo jako škodlivé.

A nakonec vypálil Okamura. Podle Okamury jde pak o to, kde je v jednotlivých otázkách pravda. „Abychom to nedělali jako populisti. Např. ministr Zaorálek jen papouškuje názory Spojených států, zatímco prezident Miloš Zeman říká stejně jako já, že je na Ukrajině občanská válka,“ rozohnil se Okamura.

A Foldyna dal obratem Okamurovi za pravdu. Na Ukrajině je občanská válka. Český premiér se prý jen snaží na jedné straně ctít své závazky vůči spojencům, ale na druhé straně jim odmítá vše pouze slepě odkývat. Zeman podle jeho názoru čelí mediální kampani, ale sám to dokáže lidem na náměstích vysvětlit. „Lidé na Facebooku píšou, že demokracie začíná tam, kde končí signál České televize,“ rýpnul si do moderátora.

Vysoká hra

Celou debatu uzavřel Okamura, podle něhož prezident možná hraje vysokou hru. Pravidelně se totiž schází s ministrem financí Andrejem Babišem a možná kalkuluje s vyvoláním předčasných voleb. Na ty údajně tlačí hnutí ANO. Prezidentova popularita prý ostatně zase vzroste, až promluví na náměstích, takže můžeme být svědky ještě celé řady proměn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…