Okamura podal dovolání ve sporu o přezdívku Pitomio

04.07.2017 15:10

Spor mezi poslancem Tomiem Okamurou (SPD) a vydavatelem týdeníku Reflex kvůli označení Pitomio zamíří k Nejvyššímu soudu. Okamura podal dovolání proti rozhodnutí, na jehož základě se sice vydavatelství muselo na webu omluvit za dva články z roku 2013, ale Okamura nevysoudil odškodnění, navíc justice v obecné rovině připustila možnost použít přezdívku Pitomio v rámci oprávněné kritiky.

Okamura podal dovolání ve sporu o přezdívku Pitomio
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Že městský soud v Praze obdržel koncem června dovolání, je patrné z justiční databáze. Mluvčí soudu Markéta Puci potvrdila ČTK, že pisatelem je Okamura. Nyní soud předá dovolání spolu se spisem nejvyšší instanci do Brna.

Městský i Vrchní soud v Praze v kauze zdůrazňovaly, že expresivní a nelichotivé výrazy média nemají proti politikovi používat samoúčelně. Nicméně pokud jde o součást legitimní kritiky konkrétních postojů či výroků, možné to je.

V případě Okamury justice zohlednila také jeho vlastní mediální prezentaci: vystupuje prý provokativně, propaguje politickou nekorektnost, rád volí silná slova, snaží se působit kontroverzně.

„Jedná se sice o výraz expresivní nelichotivý, ale nikoliv apriori vulgární, přičemž fakticky lze pro něj nalézt oporu v obsahu článků, které zevrubně popisují, proč jsou určité žalobcovy myšlenky potenciálně společensky nebezpečné a proč je proto lze považovat s jistou dávkou novinářské zkratky až za pitomosti,“ citoval nedávno server Lidovky.cz z rozhodnutí odvolacího soudu.

Sporné články vycházely v Reflexu v roce 2013. V říjnu téhož roku se Okamura stal poslancem za Úsvit přímé demokracie. Momentálně je předsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…