Okamura prý předložil podpisy mrtvol. A nebyl sám

19.12.2012 9:58

Zpráva Ministerstva vnitra konstatuje, že petici na podporu prezidentské kandidatury uchazečů o Hrad podepsali i lidé, kteří byli v době sběru prokazatelně mrtví. Petiční arch Tomia Okamury jich vykázal hned 14 ve dvou kontrolních vzorcích.

Okamura prý předložil podpisy mrtvol. A nebyl sám
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Tomio Okamura.

Okamura ale není zdaleka jediný, ani na tom není v tomto ohledu nejhůře. Rekordmankou je kandidátka Jana Bobošíková (Suverenita), která měla ve dvou vzorcích 49 mrtvých. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Na rozdíl od Bobošíkové, kterou Nejvyšší správní soud vrátil do hry, stížnost Okamury soud neuznal. V jeho případě soud konstatoval, že v peticích jsou celé pasáže jmen psané jednoznačně jednou rukou. Okamura se přesto nehodlá vzdát a chystá ústavní stížnost.

Kromě „mrtvých duší" vykazoval Okamurův petiční arch celkově velkou chybovost, nejvyšší ze všech kandidátů. Ze zprávy ministerstva vyplývá, že v prvním kontrolním vzorku tvořily chybné údaje 19 procent. Z toho ze tří čtvrtin šlo o neexistující osoby, pouhá čtvrtina pak byla způsobena chybou v trvalém bydlišti. A ani druhý vzorek na tom nebyl o mnoho lépe.

Najal si agenturu

Okamura pro Aktuálně.cz řekl, že podpisy nesbíral sám, ale najal si za tímto účelem agenturu. Je přesvědčen, že se ho někdo snaží poškodit.

„Já jsem si sběr svých podpisů neorganizoval. Naopak zvažuji trestní oznámení na případné podvodníky, kteří se mě takto snažili poškodit," vysvětluje Okamura neexistující osoby mezi svými petenty.

Tomio Okamura je odhodlán podat ústavní stížnost. „Právě žádám Ústavní soud, aby toto vše prověřil," potvrdil politik. Jeho stížnost by mohla ohrozit i termín konání historicky první přímé volby prezidenta.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…